“Квадрати и облачићи – Војвођанска стрип прича“!

Нови Сад, 28.11.2018. – Синоћ је у новосадском биоскопу Арена Kинеплекс одржана промоција серијала “Квадрати и облачићи – Војвођанска стрип прича“ који је снимила продукцијска кућа Панорама плус, а ускоро ће бити емитован на програму Радио-телевизије Војводине. Том приликом премијерно је емитована прва епизода, која је изазвала веома позитивне реакције публике.

vojvodjanski strip 01

Документарни серијал у десет наставака о новосадском и војвођанском стрипу говори о томе како је светски стрип освојио Војводину и како су војвођански аутори освојили свет. Осим тога, серија се бави самим почецима стрипа у свету и код нас, објашњава појмове везане за естетику, структуру и процес стварања "девете уметности". О свом раду и о стрипу уопште, говори већина најзначајних протагониста домаће и светске стрип сцене, као што су стрип аутори Бранислав Керац, Зоран Јањетов, Саша Ракезић Зограф, Дејан Ненадов, Радич Мијатовић и многи други, уредници и издавачи као што су Сретен Драшковић, Славко Драгинчић и Момчило Рајин који су на време препознали значај "девете уметности" и таленте многобројних стрип аутора.

Седамдесетих и осамдесетих година Нови Сад је био престоница како стрипа, тако и рокенрола. С тим што је већ тада значај Новиг Сада на пољу стрипа далеко превазилазио границе тадашње СФРЈ. И што је најважније, велики значај има и данас. Мало је познато да су десетине аутора из Новог Сада и Војводине данас познати и признати тамо где се стрип цени исто колико и други видови уметности, пре свега у Француској, Белгији, Италији и САД. Неки од њих су Зоран Јањетов, Дејан Ненадов, Леонид Пилиповић и Стеван Субић.

Редитељ серијала је Александар Каришик, уредница Добрила Радак, а директор фотографије Душан Нинков.

Серијал „Квадрати и облачићи – Војвођанска стрип прича“ биће емитован сваког петка у 18.30 на РТВ1.

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.