Најава

Сред четкица, бајонета... (13): Југословенски грађански ратови у западним стриповима, други део

Дом омладине Београда и Удружење стрипских уметника Србије представљају

   13-Strip

__________________________________________________

У другом делу трибине о западним стриповима о југословенским ратовима 1990-их разматрају се радови настали у 21. веку. Пропаганда јењава и почиње разноврсност у приступу: легенде француског ваздухопловства васкрсавају да би дисциплиновали балканске брђане, амерички суперјунаци доживљавају егзистенцијалне кризе, а неки стрипски документаристи долазе на сам терен и покушавају да забележе стварни живот бивших Југословена. У свему томе је неизбежан Тито у фрижидеру, као и аутохтона домаћа пасмина — босански пљоснати пас.
    ____________________________________

Учествују: Слободан Ивков, уметник и историчар уметности, и др Александар Раковић, историчар

Модератор и уредник циклуса: Зоран Стефановић, историчар поп-културе и писац.
    ____________________________________

О циклусу: Стрип се најчешће третира као друштвено безазлен, али су ова уметност и њени ствараоци у Србији често били део важних историјских догађаја — понекад и у самом средишту. Неки уметници су и судбински платили због свог друштвеног деловања или просто склопа околности у којем су се нашли. Ово су приче о политичким ангажманима стрипара, цензурама, идеолошким сукобима, опредељивањима у Другом светском и грађанским ратовима, учешћу у пропаганди, о смртним казнама, робијама и изгнанствима, као и о другим, некада забрањеним темама и непријатним тајнама српског и југословенског стрипа. На округлим столовима говоре историчари, учесници догађаја, сведоци и чланови породица.

Крагујевац Comic Con 29-31. август 2019

Напомена: уз редован програм, Удружења "Свет стрипа" из Крагујевца, од ове године у сарадњи са Центром за уметност стрипа Удружења стрипских уметника Србије, организује и програм "АЗИЈА: СЛИКА КОЈА ТИ ПРИПОВЕДА — Фестивал азијског стрипа и анимираног филма" где представљамо 54 издања куће Дарквуд.

KRAGUJEVAC-REVISED-2019-724x1024

Петак 30. август

 • 12.00 Једносатна радионица стрипа у вртићу „Невен“. Предавачи Сабахудин Мурановић Муран и Руфус Дејгло.

 

_______________________________________________
 

Место: Народна библиотека Вук Караџић Зорана Ђинђића 10

 • 16.00 Представљамо: „Форма Б“ из Београда, енергични нови издавач домаћег стрипа: „Хајдуци“, „Муран: Јуче данас сутра“, „Црне бесмислице“, „Шрафко“, „Блек 1-3“, „Туцкомен“ и„Књига о Јову“...
 •  16.30 Представљамо: „Црне бесмислице“ – драгуљ српског хумористичког стрипа у извођењу Божидара Милојковића БАМ-а, Драгана Лазаревића и Лазара Одановића, однедавно спасен и доступан француској и српској публици, после више деценија. Почетак капиталне едиције Удружења стрипских уметника Србије „Карике и облаци: Библиотека карикатуралног стрипа“. Заједничко издање београдских кућа „Форма Б“ и „Макондо“.
 • 17.00 Представљамо: Књига „Сат“ („Пчелица“, Чачак) — потресна истинита прича о српском војнику у Првом светском рату. Најтиражнији домаћи стрип нашег доба штампан у 2.000 монографија и 120.000 свезака, лауреат Београдског сајма књига 2018. Аутори Драган Лазаревић, Вујадин Радовановић и Раде Товладијац. Стрип прати образовна студија о Србији у Првом светском рату.
 • 17.30 Представљамо капиталну едицију „Мали Немо у Земљи снова“ („Макондо“, књиге 1-5). Уз Сједињене Америчке Државе и Немачку, Србија је трећа земља која је у књигама комплетирала ремек-дело светског стрипа „Мали Немо у Земљи снова“, са поклоном читаоцима: историографском студијом од 125 ауторских страна Зорана Стефановића која нам приближава живот и опус генијалног Винзора Мекеја, али и тумачи његов утицај на српску и југословенске културе.
 • 18.00 Бесплатно подела примерака фанзина о Загору.
 • 18.00 Промоција фанзина Загор, приче "Лов" и "Без краја". Сабахудин Мурановић, Никола Тасковић и Златибор Станковић вам представљају Загора у до сада невиђеном издању.
 • Дођите и ви по свој бесплатан примерак!
 • 18.30 Представљање госта: Руфус Дејгло (Rufus Dayglo) је британски стрип уметник, илустратор и аниматор. У питању је светски признат аутор, у деветој уметности најпознатији по раду на серијалима "Tank girl" и "Судија Дред", као и у магазину "2000 АД". Широј јавности је познатији по учешћу у креирању визуелног идентитета бенда "Gorillaz", као и анимацији филмског блокбастера "Свемирско закуцавање" (Space Jam).
 • 19.00 Промоцијa књиге „Дух у оклопу“, „Дарквуд“, 2019. Говоре Александар Нешић и Емина Игњатовић. (програм"Азија: Слика која ти приповеда")

Субота 31. август

Место: Народна библиотека Вук Караџић Зорана Ђинђића 10

 • 15.00 Анимирани филм „Дух у оклопу“ (1995), анализа током пројекције филма о односу стрипа и филма (програм"Азија: Слика која ти приповеда")
 • Отварање изложбе класичне манге 19. века. (програм "Азија: Слика која ти приповеда") 
 • Једносатна радионицамангиса гостујућим професионалним ауторима. (програм "Азија: Слика која ти приповеда")
 • 16.00 Излагање „Стрипска Азија, стрипска Европа или просто Евроазија“. (програм "Азија: Слика која ти приповеда")
Представљамо 54 издања јапанског стрипа и њихове ауторе у издању „Дарквуда“. (програм"Азија: Слика која ти приповеда")
- Напад титана (8 књига), аутор Хађиме Исајама
- Бележница смрти (6 књига), сценариста Цугуми Оба, цртач Такеши Обата
- One Piece (17 књига), аутор Еићиро Ода
- Наруто (18 књига) , аутор Масаши Кимото
- Узумаки (три књиге),
- Уџбеник „Манга -  брзи курс“ српске уметнице Мине Петровић
 • 16.30 Трибина "Мој стрип је моћнији од твог" - учествују Никола Драгомировић, Владимир Милошевић, Александар Нешић и Милидар Швоња.
 • 17.00 Додела диплома полазницима школе стрипа у оквиру пројекта Канцеларије за младе "Лето у граду"
 • 17.00 "Жудња за стрипским рајем: О Златном добу српског стрипа, Ђорђу Лобачеву и Жики Богдановићу"
 
„Титанска искра Жике Богдановића“ трибина посвећена теоријском и издавачком опусу главног  српског и једног од водећих европских теоретичара уметности стрипа. Представљају се најновија  Богдановићева издања: часопис за стрипологију "Пегаз", серија књига „Живот у вечној садашњости“ и друге књиге есеја, романи као и едиција о највећим илустраторима.

Капиталне изложбе и монографије „Руски стрип Краљевине Југославије“ и „Сергеј Соловјев (1901-1975), коњаник и уметник“ — пројекти под покровитељством  Влада Русије и Србије, које спроводе Архив Алтера, Архив Југославије и Удружење стрипских уметника Србије са партнерима, чији је руководилац проф. др Ирина Антанасијевић.

Још једна капитална едиција коју представљамо је „Ђорђе Лобачев: Сабрана дела књига 1 (1931-1939) - Плава пустоловка и друге приче“, у издању куће „Макондо“ из Београда, у сарадњи са Удружењем стрипских уметника Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије. Први пут за неког од наших аутора Златног доба добили смо сабрану едицију највишег стандарда, посвећену једном од очева српског, југословенског и европског стрипа Ђорђу Лобачеву (1909-2002).
 
17.30 Представљање госта: Руфус Дејгло (Rufus Dayglo) је британски стрип уметник, илустратор и аниматор. У питању је светски признат аутор, у деветој уметности најпознатији по раду на серијалима "Танк гирл" и "Судија Дред", као и у магазину "2000 АД". Широј јавности је познатији по учешћу у креирању визуелног идентитета бенда "Gorillaz", као и анимацији филмског блокбастера "Свемирско закуцавање" (Space Jam).

18.00 Бесплатни стрипови - једноставно име за једноставну, традиционалну, акцију. Дођите по ваше примерке!

18.00 Конкурс Крагујевачки Победник - проглашење најбољих радова. Проглашење прати и изложба радова.

18.00 Стручни скуп, трибина на тему "Вера у стрипу и популарној култури". Учествују Епископ пакрачко-славонски др Јован Ћулибрк, др Миша Ђурковић и историчар Владимир Добросављевић. Модератор Зоран Стефановић, писац и историчар културе.

Напомена:

 Сви догађаји у оквиру Међународне стрип конференције "Крагујевац, године девете" су бесплатни.
 
Све време (од 16.00 до 20.00) ће бити актуелна берза стрипа.
 
Биће приређене и три изложбе. Изложба радова Руфуса Дејгла, изложба класичне јапанске уметности 19. века(програм "Азија: Слика која ти приповеда") иизложбарадова који су стигли на конкурс Крагујевачки Победник.

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.