Мајстори српског хумористичког и карикатуралног стрипа на једном месту (Гашин сабор, саопштење 2/3)

Саопштење за штампу Удружења стрипских уметника Србије Лиценца: саопштење је у јавном власништву и може се слободно умножавати и прерађивати.

Београд, среда 25. април 2018.

Gasin-sabor-2018-5-mali 2

У четвртак почиње први Гашин сабор у Дечјем културном центру Београда

Мајстори српског хумористичког и карикатуралног стрипа на једном месту

Снимљеним звуком дрндафона, инструмента Предрага Ристића из групе Медијала, као реалне верзије истоименог инструмента Гаше Шепртље из стрипа, у четвртак 24. априла, у подне почиње „Гашин сабор“, јединствен фестивал у Југоисточној Европи, специјализован за карикатурално–хумористички и породични стрип.

Прве године је тема опус франко–белгијског генија хумора Андреа Франкена, па фестивал уз српски има за службени језик и француски, и већ је заступљен у календару франкофоних фестивала Европске Уније, са изванредним одзивима тамошњих стручњака.

На манифестацији чији је концепт „шепртљење и сањарење“, а слогани „три дана смеха“ и „смех, забава и чудеса за понети“, публици ће у Дечјем културном центру Београда бити понуђене изложбе, тржница, промоције, предавања, пројекција, уметничке радионице, конкурс за гег–таблу, стручно–научни скуп и дружење са чувеним ствараоцима.

У педесетак говорних програма и на три округла стола биће представљено стотинак томова разних стрипова, директно уводећи лаике у поље хумористичког и карикатуралног стрипа, и уопште у ову чаробну уметност. Биће подробно представљено и десетак важних уметничких каријера и нови филм „Гаша Шепртља“, а публици свих генерација се нуде и три дана уметничких радионица и мастер класова.

Богат програм за три дана

Око осамдесет уметника, стручњака за културу и педагога је најавило своје присуство и допринос на фестивалу. Више београдских основних и средњих школа колективно ће учествовати, а у име деце и педагога у церемонији отварања ће учествовати и Александра Лончар, директор основне школе „Ђуро Стругар“ са Новог Београда. На отварању ће учествовати и представници дипломатског кора, установа Србије, те организатора фестивала — Дечјег културног центра и Удружења стрипских уметника Србије при којем делује Центар за уметност стрипа, као стручно језгро Гашиног сабора.

Под једним кровом се по први пут специјализовано окупљају мајстори српског и југословенског карикатуралног стрипа и хумора, велики цртачи и писци као што су Лазо Средановић, Лаза Лазић, Радич Мијатовић, Божидар Милојковић БАМ, Никола Масловара, Душан Рељић, Зоран Ковачевић, Лазар Одановић, Драган Перић, Драган Лазаревић, Раде Товладијац, Синиша Радовић, Зоран Пеневски, Саша Арсенић, Синиша Бановић, Милисав Банковић, Урош Беговић и десетине други...

Отвара се и осам изложби и колекција отисака из стрипова франко–белгијских и српских уметника – где се посебно издвајају изложбе Андреа Франкена, ретроспективна главног овогодишњег госта фестивала Радича Мијатовића Мише и нове Диканове авантуре Лазе Средановића. Сабахудин Мурановић Муран је за један од плаката фестивала ексклузивно урадио први сусрет Николе Тесле са шашавим изумитељем Гашом Шепртљом и шармантном живуљком Марсупиламијем.

Gasin-sabor-2018-7-mali

Учешћем у промоцијама или писањем чланка за стручно–научне скупове допринеће и угледни познаваоци и активиста стрипа код нас — Васа Павковић, Момчило Рајин, Александар Жикић, Владимир Тополовачки, Љубиша Гвоић, Драгослав Јовановић Драгон, Саша Ракезић, Срђан Савић, Зоран Николић, Марко Стојановић, Павле Зелић, Иван Вељковић, Дејан Савић...

Председник фестивала ове године је значајно име српско–француског стрипа Драган Лазаревић (Dragan de Lazare), а у стручном одбору су и Раде Товладијац, Владимир Весовић, Бојан М. Ђукић, Лидија Сеничар и Зоран Стефановић. Координатори за јавност су Павле Зелић и Тамара Лујак, а стручно су допринели и Небојша Јовичић, Гоце Балковић, Ненад Петровић, Златко Миленковић и многи други.

Графички дизајнер фестивала је награђивани млади уметник Марко Шерер, студент београдског Факултета примењених уметности, установе која је светском стрипу дала десетине уметника.

Лепеза светских јунака и наших издавача

Публика ће на једном месту моћи да се сретне с најважнијим јунацима и делима српског стрипа, од темеља као што су шест бајки и сликовница Чика Ђорђа Лобачева, Мике Миша Власте Белкића и других јунака предратног Златног доба нашег стрипа, све до модерних класика као што су јунаци Иве Кушанића (које је приредио Здравко Зупан са Васом Павковићем), Мија Силеџија, Дикан и Стари Словени, Кики Рот, Мивелови стрипови, Мика Муштикла, Лијанко, Пацери, Киселине црне боје, Ив Рокатански, Филип и Олга, класични и модерни стрипови Лесковца и Ваљева... Ту су и басне у стрипу, српски научници у слици и речи, илустровани векови српске писмености за децу Слободана Станишића итд.

И избор страних јунака који су на једном месту на дохвату читаоцима је импресиван. Осим Франкенових јунака којима је посвећен фестивал — Гаше Шепртље, Спируа и Фантазија (Спире и Ћире), Марсупиламија... — ту су и даље непревазиђени Мали Немо у Земљи снова, али и Попај, Талични Том, Изногуд, Хогар, Мумин, Редов Били, Титеф, Калвин и Хобс, Бил и Бул, Рубина, светска митологија у стрипу, илустровани вечни класици од Барона Минхаузена па надаље...

Своју овдашњу премијеру имаће капитални пројекат од две нове монографије београдског истраживача Владимира Тополовачког Бесконачни итинерер кроз свет стрип албума, том 3 и 4, у издању Стрип агента из Загреба, који су управо објављени овог месеца. У питању је анотирана библиографија–лексикон скоро 10.000 стрипских издања са подручја некадашње Југославије.

Биће представљени издавачи стрипова из Србије кроз своја најновија издања, а нарочито Бели пут, Дарквуд, Комико, Систем комикс, Еверест медија, Макондо, Модести комикс, Пчелица, Удружење „Никола Митровић Кокан“, „Свет стрипа“ , Бесна кобила и многи други. Осим аутора из Србије, биће изложена издања истакнутих аутора са простора некадашње Југославије.

Фестивал сваки дан организује и уметничке радионице за све генерације проф. Владимира Весовића из Школе „Ђорђе Лобачев“, која слави четврт века, као и мастер класе међународног стрипског професионалца и оснивача Београдског круга 2, Бојана М. Ђукића. •

 

ПРОГРАМ ГАШИНОГ САБОРА 2018.
(Дечји културни центар, Београд)

Упозорење посетиоцима — Нису сви догађаји наведени у програму, а нарочито не акције изненађења и импровизације. Организатор задржава себи право измене, укидања или игнорисања овог програма у случају виших сила или појаве Гаше. Ко се метеора и промаје чувао, није се кајао.

Четвртак, 26. април 2018.

Атријум

 • 12–13 ч  — почетак рада и свечано отварање фестивала звуком Гашиног дрндафона (инструмент Предрага Ристића)
 • 13–18 ч. — вођене стручне туре по изложбама за пријављене школе
 • 14–18 ч. — промоције књига
 • 12–18 ч. — у Галерији атријума: радионице Школе „Ђорђе Лобачев“ под вођством професора Владимира Весовића
 • 12–20 ч. — Издавачки кутак – продаја издања и сувенира

Црвена сала

 • 14–18 ч. — Мастер клас – стварање и значај стрипова по Бојану М. Ђукићу, међународном стрипском професионалцу (до четири сеансе по 30 минута)

Програм промоција у четвртак 14–18 часова

 • Издавачка кућа „Бели пут“: „Хогар“ и „Редов Били“
 • ИК „Систем комикс/Моро“: „Филип и Олга: Књишки мољци“ – Душана Павлића и Зорана Пеневског, „Титеф“, „Астерикс у скицама пријатеља“, „Калвин и Хобс“
 • ИК „Макондо“: едиције „Мали Немо у Земљи снова“, „Српски научници у слици и речи“ и „Вечни класици“
 • ИК „Розенкранц“ „Детектив Лаконогић“ – Никола Масловара и сарадници
 • ИК „Еверест медија“: „Дикан и Стари Словени“ – гостовање Лазе Средановића и пријатеља, потписивање књига
 • „Бесконачни итинерер кроз свет стрипа албума“ 3 и 4, Владимира Тополовачког, Загреб 2018, прва београдска промоција!

Петак

Атријум

 • 12–18 ч. — вођене туре по изложбама (до 30 минута)
 • 12–18 ч. — промоције (просек трајања по једном издању – 20 минута)
 • 12–18 ч. — У Галерији атријума: радионице Школе „Ђорђе Лобачев“ под вођством професора Владимира Весовића
 • 12–20 ч. — Издавачки део – продаја издања

Црвена сала

 • 12–16 ч. — мастер клас – стварање и значај стрипова по Бојану М. Ђукићу

18 ч. — затворена пројекција филма „Гаша Шепртља“ за дипломатски кор, истраживаче, уметнике и новинаре (Француска, 2018)

Програм промоција у петак 12–18 часова

 • ИК „Дарквуд“ и „Маркетпринт“: „Породица Тарана“
 • ИК „Весели четвртак“: „Талични Том“
 • Издавачка кућа „Комико“: „Попај“, „Доживљаји Мике Мише“, „Златно доба Српског стрипа“, „Мумин“...
 • ИК „Дарквуд“, Београд: „Изногуд“ и „Бил и Бул“
 • ИК „Пчелица“: Српске басне у стрипу, Митологија у стрипу, Векови српске писмености...
 • Удружење „Никола Митровић Кокан“ и Милисав Банковић представљају хумор и карикатуру у лесковачком стрипу
 • ИК „Модести комикс“ представља: „Стрипске мајсторије Иве Кушанића“, приредио Здравко Зупан са Васом Павковићем и преглед хумора и карикатуре у лексикону „Стрипови које смо волеи: избор стрипова и стваралаца са подручја бивше Југославије у 20. веку“ Живојина Тамбурића, Здравка Зупана и Зорана Стефановића
 • Нова верзија „Мије Силеџија“ Бране Николића, модерног класика српског стрипа
 • Божидар Милојковић БАМ, Драган Лазаревић и Лазар Одановић: „Киселине црне боје“ „БАМ – Блогографија“, „Ив Рокатански: Доживљаји у граду светлости“, „Рубина“ и други радови...

Субота

Атријум

 • 12–18 ч. — стручни скуп и промоције Франкенових издања (са паузама између сеанси)
 • 12–18 ч. — у Галерији атријума: радионице Школе „Ђорђе Лобачев“ под вођством Владимира Весовића
 • 12–18 ч. — Издавачки део – продаја издања

Промоције и теме стручног скупа

 • Промоције књига Андреа Франкена у издању „Дарквуда“ и „Белог пута“ и округли сто о овом аутору
  • Сабрани „Гаша Шепртља“
  • “Спиру и Фантазио“ („Спира и Ћира“)
  • „Марсупилами“
  • „Црне мисли“
 • Ђорђе Димитријевић као стрипски преводилац
 • Радич Мијатовић – Миша — округли сто о главном госту првог Гашиног сабора

18 часова: Свечано затварање фестивала звуком Гашиног дрндафона
(инструмент Предрага Ристића за који је компоновао Зоран Симјановић)

Крај саопштења

Gasin-sabor-2018-8-mali

 

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.