ИЗЛОЖБА - Маја Веселиновић ЦВЕТОМИСЛИ И КЊИГОЦРТ

СТУДЕНТСКИ КУЛТИРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАД – СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА Циклус изложби: Стрип и илустрација 11 - 20.05. 2017. Маја Веселиновић: ЦВЕТОМИСЛИ И КЊИГОЦРТ Изложба илустрација (Отварање изложбе: четвртак, 11.05. 2017. 19:00)

maja izlozb 01

Маја Веселиновић живи у Београду, где је дипломирала на Факултету за дизајн, одсек - графички дизајн. Завршила је и Вишу школу ликовних и примењених уметности, смер - наставник ликовне културе. Од 2001. године ради као фрееланце илустратор, стрип аутор и дизајнер.

Члан  је сликарско графичке секције Удружења ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије – УЛУПУДС са статусом самосталног уметника.

Сарађујући са домаћим и иностраним издавачима као што су Креативни центар, Клетт, Фабрика књига, Позориште Звездариште, Умер Артистс, Атеље 212 и дуги, илуструје књиге, часописе и едукативне публикације намењене деци.

Радове објављује у часописима, стрип антологијама и специјализованим дизајн магазинима као што су PRINT Magazine (SAD), UPPERCASE (Канада), Curvy (Аустралија), InguineMah!gazine, Internazionale (Италија), Graffiti 76 Quadrinhos (Бразил),  Göoo magazin, The Ark Project (Аргентина), Стрипбургер, Мадбургер (Словенија), Женски стрип на Балкану, Зарез, Комиказе, Квадрат (Хрватска), Hardcomics (Румунија), Symposion, Balkan Twilight, Лицеулице, Време, Политикин забавник, Elle, Панчевац, Рез магазин, Квартал и др.

До сада је имала неколико самосталних и учествовала на преко 50 колективних изложби код нас и у свету (Италија, Француска, Хрватска, Словенија, Швајцарска, Словачка, Холандија, Украјина, Бразил, Аустралија, САД…) Континуирано излаже на свим изложбама и манифестацијама везаним за илустрацију и стрип (Златно перо, Међународни салон стрипа СКЦ Београд, BookIll Fest, Биенале илустрације у Братислави, Хрватско биенале илустрације, Ново доба фестивал независног стрипа, COW illustration фестивал у Украјини и др.)

Добитница је неколико домаћих и међународних признања, међу којима су Гранд При и Специјална награда жирија за иновацију Другог међународног салона стрипа СКЦ  Београд, 2004. године, почасна диплома  Златно перо 2007. и награда Мали формат 2010. награда УЛУПУДС-а на годишњој изложби сликарско графичке секције 2015. признање за илустрацију на Фестивалу илустрације и књиге BookIll Фест 2016. и многе друге. По избору ПРИНТ Магазин, водећег америчког магазина за графички дизајн, сврстана је међу 12 најзанимљивијих илустратора у Европи за 2008. годину. Септембра исте године, у издању СКЦ-а Нови Сад, објављује збирку стрипова Необичан догађај са намигивањем и друге приче.

Изложба Цветомисли и књигоцрт својеврстан је осврт на рад уметнице на пољу илустрације у периоду од 2012. до данас. Изложба се састоји од двадесетак целина, при чему је у оквиру сваке целине приказан по један пројекат (илустрација књиге за децу, илустрација за плакат, честитке, самостални илустраторски подухвати, разне скице и сл.)

Изложене илустрације изведене су комбиновањем дигиталних и класичних сликарских техника.

www.majaveselinovic.com

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.