Позивница за "Мабреее, изложба Гаше Шепртље!" и најава других догађаја, 6. април, Београд

Mabreee - Izlozba Gase u FI Beograd

Француски институт у Србији, дистрибутерска кућа 2и Филм и издавачке куће „Бели пут“ и „Darkwood“ имају част да вас позову у галерију Француског института у Београду (Кнез Михаилова 31)  на отварање стрипске изложбе Мабреее, изложба Гаше Шепртље! у уторак, 6. марта 2018. године са почетком у 19 часова. Изложба се састоји од стрипских табли и илустрација чувеног јунака насталог из пера Андреа Франкена. Подсетите се гегова из стрипа који засмејава генерације у ишчекивању београдске премијере филма почетком априла, и погледајте међу првима трејлер филма који ће представити дистрибутер 2и Филм!

L'Institut français de Serbie, le distributeur 2i Films et les maisons d'éditions Beli Put et Darkwood ont l'honneur de vous inviter au vernissage de l'exposition M'enfin, exposition de Gaston Lagaffe ! qui aura lieu le mardi 6 mars 2018 à 19h00 dans la galerie de l'Institut français (31, rue Knez Mihailova). L'exposition est composée de planches et d'illustrations de la fameuse série d'André Franquin. Rappelez-vous des gags qui ont fait rire des générations en attendant la première du film début avril, et soyez les premiers à voir la bande-annonce du film présentée par son distributeur, 2i Film!

ИНФО: 

  • Изложба као догађај на Фејсбуку ОВДЕ 
  • Погледајте трејлер филма "Гаша Шепртља" ОВДЕ 
  • Информације о филму "Гаша Шепртља" преузмите ОВДЕ. 

 

Ремек-дело хумористичког стрипа објављено на српском у књигама, следе филм и фестивал

Гаша Шепртља: 61 година сањарења уз изложбу, књиге и биоскоп

Србија наставља да обележава јубилеј стрипа генијалног Андреа Франкена двоструком изложбом у Француском институту 6. марта и промоцијом едиције књига. • У априлу је премијера играног филма „Гаша Шепртља“ и фестивал „Гашин сабор“

Гаша Шепртља, на француском Gaston Lagaffe, хумористички је стрип Андреа Франкена, који се појавио 28. фебруара 1957. у белгијском магазину Спиру. По избору француске јавности, Гаша је увршћен у Мондов списак „100 најбољих књига 20. века“, заједно са још једним стрипом — Кортом Малтежанином.

Стрип прати догодовштине Гаше, „беспосленог јунака“ који ради у редакцији магазина Спиру, а гегови долазе из његове лењости или „корисних“ изума, што се често завршава катастрофама: поплавом, пожаром или уништавањем канцеларије.

Сабране гашоломије на српском језику

„Гаша Шепртља“ је код нас један од најпопуларнијих стрипова. У Србији и Југославији премијерно је објављен 12. октобра 1965. у новосадском листу Панорама. Од тада је непрекидно објављиван у бројним часописима, као и у осам колорних албума „Дечјих новина“ током 1980-их. Најпопуларнији је у преводима Ђорђа Димитријевића, који је преводио и стрипове „Талични Том“ и „Астерикс“.

Недавно је довршено објављивање целокупног „Гаше“ на српском језику у шест књига, са Димитријевићевим преводом, на основу француског канонског издања, укључујући и табле које до сада нису објављиване у Србији и региону. Издавач је београдска издавачка кућа „Бели пут“, позната по увођењу концепта интеграла у наше издаваштво, у сарадњи са „Дарквудом“, издавачем Франкенових стрипова „Спиру и Фантазио“ („Спира и Ћира“) и „Марсупилами“.

Премијерна изложба цртежа

Излазак сабране едиције „Гаше Шепртље“ и најава новог играног филма биће обележени изложбом и промоцијом у уторак, 6. марта, у Француском институту у Београду. Изложба траје до 4. априла и замишљена је у две целине. Највећи део су Гашине илустрације и табле, од којих се многе први пут појављују пред нашом публиком, а које је Андре Франкен (1924-1997), геније европског стрипа и хумора, цртао по својим и по сценаријима колега као што је то чувени Иван Делпорт.

Напоредо, Удружење стрипских уметника Србије (УСУС) представља радове стрипара који су били везани за Франкеново окружење или су дали своју посвету мајстору — Божидар Милојковић БАМ, Радич Мијатовић, Никола Масловара, Драган Лазаревић (де Лазаре), Горан Трајковић, Саша Арсенић, Урош Беговић и Синиша Бановић. Изложбу прате есеји уредника едиције Милана Вулетића, уметника Николе Масловаре, писаца Васе Павковића, Павла Зелића и Зорана Стефановића, који је и редактор едиције.

Стижу филмска комедија и велики фестивал

На изложби у Француском институту биће ексклузивно представљен и трејлер новог француског играног филма „Гаша Шепртља“ у режији Пјера-Франсоа Мартина-Лавала, са Теом Фернандезом у главној улози. Премијера комедије биће 4. априла, код нас у дистрибуцији куће „2И филм“, која је нашој публици са успехом представила анимирани филм “С љубављу, Винсент: Мистерија Ван Гога”.

Истог месеца, 26-28. априла, у Дечјем културном центру Београда биће одржан „Гашин сабор“ - први фестивал карикатурално-хумористичког и породичног стрипа, посвећен ове године Андреу Франкену. Публици свих нараштаја намењене су ексклузивне изложбе, промоције издања, уметничке радионице, стручни симпозијум, мали филмски фестивал и друго, на манифестацији која је прва своје врсте у Југоисточној Европи.

Пројекције, изложбе и промоције Гаше Шепртље ће затим наставити пут по Србији током читаве године. •

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.