ИЗЛОЖБА О РУСКОЈ ЕМИГРАЦИЈИ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА

2019-02-20 Izlozba o ruskoj emigraciji 20. фебруар 2019. у 11 сати

Библиотека града Београда у знак сећања на стогодишњицу од доласка руске емиграције у Србију (тадашњу Краљевину СХС) у среду, 20. фебруара у 11 сати отвара фото изложбу о руским писцима у емиграцији. Изложба под називом „Изгнаници без своје воље“ („Скитальцы не своей вины“) открива историју живота писаца у егзилу. Приказује писма, белешке, аутограме, фотографије И.А. Бунина, И.С. Шмељева, Н. А. Тефи, А. М. Ремизова, Б. Г. Пантелејмонова, К. Д. Баљмонта. Изложбу нам је уступио Руски фонд културе, са којим је Библиотека града Београда 2017. године потписала уговор о сарадњи. Том приликом овај фонд је Библиотеци града Београда донирао преко 2000 вредних и луксузних издања књига за децу и одрасле и мултимедијалну грађу. Ове поклон књиге су након стручне обраде смештене у новоотворени огранак Библиотеке града Београда у Сава Центру, као посебан фонд под називом „Библиотека Сергеј Михалков“. Циљ споразума о сарадњи између наше куће и Руског фонда културе јесте снажење даљег развоја српско-руских културних, уметничких и научних веза.

Такође се на изложби могу видети новине и часописи  руских емиграната који су у поседу Српског библиофилског друштва Србије, као и књиге и монографске публикације које Библиотека града Београда поседује о руској емиграцији.

Други део ове изложбе приказује руске емигранте који су свој таленат и стваралаштво испољили у Београду: пре свега стрипске цртаче — Головченко, Ивковић, Кузњецов, Лобачов, Навојев, Ранхнер, Соловјев и Шеншин — и њихове изузетне илустрације дела српске књижевности и српских тема из живота, а део поставке сачињавају њихови лични предмети, пасоши, писма, фотографије, пријаве боравишта и друго. Ова грађа само је мали део изложбе „Руски стрип краљевине Југославије“ који је за ову прилику уступила ауторка изложбе проф. др Ирина Антанасијевић, професор руске књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Ова изложба премијерно је приказана у Москви, у Дому Руске дијаспоре Солжењицин у октобру и новембру 2018. и имала је велики успех. У септембру месецу ове године биће приказана у Санкт-Петербургу, а на наше велико задовољство и у Народној библиотеци током 2019. године. У име тима ове изложбе говориће Зоран Стефановић, председник Међународне културне мреже „Пројекат Растко“ и управник Центра за уметност стрипа Београд.

Посебну драж овој изложби и част што су данас са нама чине потомци руских емиграната. Један од најпознатијих хроничара руске емиграције од њих је Алексеј Арсењев, писац и приређивач преко 30 стручних монографија, зборника, каталога и чланака на ову тему.  Део његове породичне заоставштине такође је изложен на овој поставци.

Музички програм употпуниће црквено-дечији хор „Орлић“ из Батајнице, изводиће нумере „Взбранной Воеводе“ Д. В. Аллемановa и „Славься ты Русь моя“ из оперы „Иван Сусанин“ М. Глинке. Овај хор ће се представљати Србију на такмичењу на фестивалу „Звучит Москва"у Москви ове године.

Романсу „Отговорила Роща Золотая“ текст песме писао Сергеј Јесењин изводи Валентина Сјеничић, ученица 3. разреда IX гимназије Михаило Петровић Алас.

Стихове које су стварали руски песници у Београду читаће на руском језику Данило Даниловић, ученик Филолошке гимназије, а на српском Валентина Сјеничић.  (Песме „Белград“ Екатерине Леонидовне Таубер и „Кто пољубил на миг тот разлјубит не может“ Евгенија Михаиловича Кискевича).

Изложбу ће отворити Његова Екселенција господин Александар Васильевич Чепурин, амбасадар Руске федерације у Србији и Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда. •

 http://www.bgb.rs/

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.