IN MEMORIAM: Горан Ђукић Горски (1956–2021)

Goran Djukic-GorskiОбавештавамо вас да ће се у четвртак, 13. маја 2021. на гробљу у Новом Саду у 11:15 часова одржати сахрана Горана Ђукића Горског — нашег пријатеља, поштованог колеге, уметника вољеног од широке публике, члана-утемељивача Удружења стрипских уметника Србије и члана Управног одбора УСУС од 2019. године.

 

 

 

Биографија

Горан Ђукић „Горски“ (Сарајево, 11. јануар 1956 — Нови Сад, 11. 5. 2021) је српски стрипар и илустратор, најпознатији по серијалу „Тарзан“, илустрацијама за Политикин Забавник као и стриповима и филмским концептима за америчка предузећа.

Рођен је 1956. у Сарајеву, а од 1970. године живи у Новом Саду. Први стрип „Осветници“, по сценарију Светозара Обрадовића, објављен му је у Спунк новостима 1984, а одмах је објављен и у немачкој ревији Schwere Metall. Потом је за издавачку кућу „Дневник“ радио на лиценцном стрипу „Буфало Бил“. Године 1987. за часопис Вал стрип црта „Баладу о Словенима“. За „Дечје новине“ ради стрипове „Легија бесмртних“ и „Велики и мали“ који су објављени у Гиганту и Хорору. Прихвата понуду издавачке куће „Форум - Маркетпринт“ и ради више од 10 епизода „Тарзана“ објављених у више земаља. Раних 1990-их реализовао је двадесетак хорора и магијских стрипова за немачког издавача „Bastei Verlag“.

За „Malibu Comics“ из Сан Дијега, под псеудонимом George Dove ради серијале „Prototype“, „The Solution“ и „Ultraverse Year Zero: The Death Of The Squad“. За издавачку кућу „Dark Horse“ урадио је епизоду стрипа „Ghost“.

Сарађивао је са америчком фирмом која се бавила презентацијом филмских пројеката „Platinum Studios LLC“, од којих је најзанимљивији „Cowboys and Aliens“.

У 21. веку редовно ради илустрације за Политикин Забавник и илуструје књиге везане за историју наших народа. Ове радове потписује као „Горан Горски“.

На иницијативу Историјског музеја Србије 2015. године, поводом 200-годишњице Другог српског устанка, илуструје јединствену стрип изложбу под насловом Ево мене, ето вас: Сећања кнеза Милоша на Други српски устанак. Изложба је постављена у конаку кнеза Милоша на Топчидеру у Београду, у виду великих стрипских табли на којима су приказани кључни моменти Другог српског устанка кроз присећање кнеза Милоша Обреновића на самртној постељи. Ова стрипска изложба је 2016. године објављена као албум у издању Историјског музеја Србије, у хиљаду примерака.

Уметник је 2018. урадио насловну страницу, пар илустрација и стрип „Лешинари“ за едицију стрипских књига „Линије Фронта“, посвећено Великом рату 1914-1918, нарочито о судбини српског народа у рату. У стрипу „Лешинари“ се говори о српском војнику који се брине о ратним сирочићима, тако што краде од погинулих војника. Човек долази у вербални сукоб са другим српским војником, који после његове смрти преузима улогу старатеља над сирочади.

Горан Ђукић је био члан-утемељитељ Удружења стрипских уметника Србије које му је организовало прву самосталну изложбу 2011. године: Горан Ђукић Горски: Стрип и илустрација (Циклус самосталних изложби УСУС 1), Студентски културни центар, Београд; селектор: Светозар Обрадовић. У мају 2019. Ђукић је постао члан Управног одбора Удружења стрипских уметника Србије.

Књиге

  • Поема о Вожду, Друштво за издавачку дјелатност „Извориште“, Приједор, 2013. Стихови: Гордана Кукић, илустрације: Горан Горски. ISBN 978-99955-757-1-7 ..
  • Свети Сава, принц монах, „Змај“ д.о.о., Нови Сад, 2005. Текст : Бане Керац, илустрације: Бане Керац, Сибин Славковић,Горан Горски. ISBN 86-490-0480-3..
  • Ево мене, ето вас, Сећања кнеза Милоша на Други српски устанак, Историјски музеј Србије, Београд, 2016. Написали Борислав Корица, Владимир Мереник и Бошко Љубојевић, нацртао Горан Горски. ISBN 978-86-82925-85-9 .

Изложба - Дорћол Плац, Добрачина 59, четвртак, 28. јануара у 18.00 ч.

Преко брана, кроз цеви, поред багера и злих инвеститора, кап по кап и ето нас у Дорћол Плацу, Добрачина 59, четвртак, 28. јануара у 18.00 ч.

izlozba-cuvari-sare

Изложићемо радове приспеле на наш конкурс са темом: „Мини хидроцентрале-макси разарање“. 84 одабраних карикатуре од 350 пристиглих, од преко 100 аутора из 40 земаља.

Представићемо карикатуре, ауторе, победнике, жири, каталог.

Натераћемо вас да се замислите, можда и реагујете. Како? То само ви знате, или ћете сазнати после посете изложби.

Нећемо пуно причати, јер ова „прича“ нема крај.

Очекујемо од вас да се запрепастите, горко насмејете, можда у себи тихо опсујете, прокоментаришете са: „нисам имао/ла појма да се ово дешава.

Говориће, кратко: Југослав Влаховић, Ива Марковић, Небојша Реџић.

Као улазница може да послужи рачун за струју (какав год нађете/имате), извод да сте рођени у месту које је на реци (Београђани опет у предности–имају две реке), фото воде, реке, капи на вашем мобилном телефону. Ако немате ништа од тога, ништа. Добродошли сте, опет.

До последње капи!

Небојша Реџић

„Чувари Шаре“

Изложба ће бити отворена до 5. фебруара 2021.

ПРЕДГОВОР

Према непотврдјеним информацијама, а и према понашању локалних власти широм Балкана на овој територији пронађени су извори нафте и земног гаса, вероватно најбогатији у овом делу Европе. Говори се да се ту негде крију огромне наслаге силицијума, плутонијума, чак је и откривено плодно тло за узгој коке.

И зато, “у интересу грађана” те власти мирно посматрају, подржавају, најблаже речено учествују у девастирању планина, река, потока, шума…

Све реке, потоке, изворе ткз. инвеститори стављају у цеви. Уништавају  изворе пијаће воде, речна корита, биодиверзитет. Чак и у Националним парковима. Отимају воду…Шта је следеће?
Знамо да нема налазишта нафте, дијаманата, шкриљаца, силицијума, а кока у наше крајеве стиже другим каналима.

Једино богатство тих људи је Природа. И то им се одизума, отима. Али, све што се њима одузме, додаће се савести оних других. Тамо реке теку друмовима, друмови су у рекама, а путеви тих људи неизвесни, несагледиви.

Вирус Kороне је, како рекоше доктор и врхунски доктор – смешан. Али стваран, најопаснији вирус крије се испод  маски општег добра, а то је грамзивост, бескрупулозност, профит, отимачина, лаж, подмитљивост, прљав новац.
Најлакши и најбољи начин да се све то демаскира је – дух, хумор, карикатура. Тако је настао конкурс карикатуре. Организација  „Чувари Шаре“, и Удружење карикатуриста Србије ФЕЦО објавили су конкурс карикатуре на тему: „Мини хидроелектране – Макси разарање“.

Позвали смо све оне који се професионално и аматерски баве карикатуром да своје радове направљене испод сијалице, лампе, свеће, на Сунцу или по месечини пошаљу на наш конкурс.
Ограничења за учешће на конкурсу није било, осим ако је ауторима толико пао мрак на очи па су спремни и на говор мржње.

Ставити реку у цев може да продје, али не пије воду; струја добијена на тај начин може да обасјава само криминалце, профитере и бирократију. Када ставиш реку у цев, то је као да пуцаш у око Природе.

Они стављају наше реке у цеви, ставимо ми њих на – папир.

Право да учествују на Конкурсу имали су сви аутори без обзира на пол, старост, националност или занимање.

Конкурс је био отворен за све грађане Србије, па и шире. Могли су се придружити грађани Света, чак и ванземаљци, људи који живе поред и од река, ловци и риболовци, чак и они који не користе струју, осим морске; узраст од девојчица које воду газе, до мудрих стараца који стоје уз реку Стикс...

Понудили смо и лепе награде, чак и скупу струју.

И „прикључило“ се преко 100 аутора из 40 земаља са око 350 радова.

Ако дођете у посед овог каталога у њему нећете наћи рачун за струју, али ће вас, надамо се, садржај навести да поведете рачуна. О Природи. Моји потомци Мила, Доротеа и Урош позајмили су ми Природу. Хвала. Вратићу им је.

Небојша Реџић

Међународнини конкурс карикатуре Мини хидроелектране – Маxи разарање /   

International caricature contest Mini Hydropower Plants – Maximum Destruction

Организатори:„Чувари Шаре“ и Удружење карикатуриста Србије ФЕЦО, Београд, СРБИЈА, 2020

Organizators: Sharawatch and the Union of Cartoonists of Serbia FECO

1.nagrada. 1st Prize - Toso Borkovic SRBIJA1.nagrada. 1st Prize - Toso Borkovic SRBIJA

 

1.nagrada. 1st Prize - Vladan Nikolic SRBIJA1.nagrada. 1st Prize - Vladan Nikolic SRBIJA

2.nagrada. 2nd Prize - Esmaeil Babaeil IRAN2.nagrada. 2nd Prize - Esmaeil Babaeil IRAN

3.nagrada. 3rd Prize - Lazo Sredanovic CRNA GORA3.nagrada. 3rd Prize - Lazo Sredanovic CRNA GORA

DIPLOMA Diego Gelmetti ARGENTINADIPLOMA - Diego Gelmetti ARGENTINA

DIPLOMA - Konstantin Kazanchev UKRAJINADIPLOMA - Konstantin Kazanchev UKRAJINA

DIPLOMA - Sava Babic SRBIJA

DIPLOMA - Vojtech Krumpolec SLOVACKA

DIPLOMA - Zoran Mihailovic SRBIJA

DIPLOMA - Dobrivoje Lazarevic SRBIJA

POCASNA NAGRADA. Honorable mention - Milenko Kosanovic 1948-2020 SRBIJAPOCASNA NAGRADA. Honorable mention - Milenko Kosanovic 1948-2020 SRBIJA

Ajnstajn - Jugoslav Vlahovic SRBIJA van konkurencije mAjnštajn - Jugoslav Vlahovic SRBIJA van konkurencije

Žiri / Jury

  • Jugoslav Vlahovic, karikaturista / cartoonist, president
  • Zoran Tovirac, karikaturista / cartoonist
  • Iva Markovic, osnivac inicijative Pravo na vodu
  • Ulrich Eichelmann, CEO RiverWatch, Austrija
  • Nebojsa Redzic, organizator, SharaWatch

 

 

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.