Промоција књиге „Македонски стрип у издањима новосадског ’Дневника’” у Виници

Друга по реду промоција књиге „Македонски стрип у издањима новосадског 'Дневника'" аутора Александра Стеванова, Дарка Богданова и Саше Гачева одржаће се 12.06.2018. у 20.00 часова у Дому културе „Тошо Арсов" у Виници.

makedonski strip u dnevniku

Издање, како се може претпоставити и из самог наслова, детаљно анализира стрипове које су урадили македонски аутори Љубомир Филиповски и и Ласко Ђуровски за легендарне еx ЈУ едиције „Лунов Магнус Стрип" и „Стрип Забавник" издавача „Дневник" из Новог Сада. У самој књизи су детаљно описане околности у којима су ти стрипови настали, процес рада и сарадња са сценаристом Миодрагом Милановићем, као и траг који су ови стрипови оставили посматрано са данашње перспективе.

Ради остварења тог циља, књига у изобиљу садржи ексклузивне изјаве и цитате, како од стрип аутора, уредника и издавача из тог времена, тако и од актуелних македонских и балканских стрип аутора. Да би слика била потпуна, укључене су и рецензије горе поменутих стрипова, као и визуелни приказ насловних страна, кадрова и цртежа.

Ово издање је посвећено легенди македонског стрипа Љубомиру Филиповском, једном од најбољих и најпродуктивних стрип професионалаца у целој македонској стрип историју. Са друге стране, с обзиром да је ово тек трећа књига посвећена историји македонског стрипа која је издана у Македонији, заиста би требала бити на неки начин мотивација за будућа нова издања посвећена деветој уметности, уметности која је можда најмаргинализованија са историјске и теоријске гледне тачке у Македонији.

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.