Трибина „Српска научна фантастика у стрипу“

ДОМ КУЛТУРЕ СТУДЕНТСКИ ГРАД, БЕОГРАД // Циклус трибина о стрипу „Облачићи који говоре: Сто му громова!“

Уторак, 12. март, 19.00, Клуб Магистрала

Учествују: уводничар и модератор Зоран Стефановић  и гости: Слободан Ивков и Павле Зелић

Поводом 180. година од рођења и 110 година од смрти Лазара Комарчића (1839-1909) и 110 година од рођења Ђорђа Лобачева (1909-2002)

UBSM slovenskaNF knjizevnost - plakatПисац и историчар културе Зоран Стефановић ексклузивно представља место стрипа унутар српске научне фантастике, као занемареног али формативног елемента српске и југословенске популарне културе. Почев од краја 19. века, са посебним освртом на најновија архивска открића о периоду Краљевине Југославије и на репринте Ђорђа Лобачева и других аутора, преко врхунаца стрипа у СФРЈ до данашње ситуације која има елементе новог Златног доба.

Гости су двојица истакнутих сценариста и културних делатника из два нараштаја: Слободан Ивков (1959), аутор стрипа „Земљани" и сценариста „2084." и „Колапса" и Павле Зелић (1979) сценариста „Дружине Дарданели". Они ће први пут говорити о научнофантастичној компоненти у свом стрипском опусу и о томе како они виде феномен НФ стрипа унутар српске културе.

Трибина најављује следеће подухвате: постављање трајне поставке великог формата у Бистроу Дома културе Студентски град са мотивима радова стрип уметника Бобана Савића – Гета и Алексе Гајића (26. март у 19 часова уз музичку подршку DJ Petrovic Jugoslavia), као и изложбу „Српска научна фантастика у стрипу“ селектора Зорана Стефановића у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић" у Београду (13. март, 18:00), која је пратећи програм серије трибина проф. др Дејана Ајдачића са угледним гостима „О словенској и српској научној фантастици" у УСБМ (средом у 18 часова, 27. фебруар – 12. јун).

Уредник циклуса трибина о стрипу: Облачићи који говоре: Сто му громова!
Марјан Матић, сарадник редакције ликовног програма

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.