ОБЈАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА "ДУШАН РЕЉИЋ — СТРИП, КАРИКАТУРА, ИЛУСТРАЦИЈА"

dusan-reljic-najava

Удружење стрипских уметника Србије препоручује монографију Душан Рељић — стрип, карикатура, илустрација. Аутор је Предраг Ђурић, истакнути стрипски сценариста, уредник издавачке куће "Rosencrantz", једно од значајних нових имена у стрипској историографији на подручју југословенских земаља и Југоисточне Европе.

Књига приказује избор из хиљада табли стрипова, карикатура и илустрација које је Рељић, мајстор европске репутације, урадио током своје каријере дуге од више од пола века, уз уводну историографску студију П. Ђурића, са културном и друштвеном контекстуализацијом  времена у коме је уметник стварао и ствара, укључујући стрипографију и меморабилије. Монографија је у пуном колору, на 196 страна, са обиљем уметничке и документарне грађе, од којих се један део први пут објављује, а остало се први прештампава из разне међународне периодике. 

Важно је истаћи и оквир у којем се монографија појављује, јер овим београдско-лондонски издавач "Модести стрипови" (Modesty comics) наставља традицију објављивања књига од изузетног значаја за баштину стрипске и примењене уметности у Србији и региону.

Пре овога су објављене капиталне или значајне књиге као што су Стрипови које смо волели: избор стрипова и стваралаца са простора бивше Југославије у XX веку (2011, аутори Живојин Тамбурић, Здравко Зупан и Зоран Стефановић, предговор: Пол Гравет — први критички лексикон стрипова у Источној Европи, награђен као издавачки подухват године на Сајму књига 2011. године), Стрипови из Никад робом Бране Јовановића (2012, приредио Живојин Тамбурић — три једина стрипа прослављеног илустратора "Политикиног Забавника", са критичким освртом Слободана Ивкова), Мајсторије Иве Кушанића (2015, приредио Здравко Зупан — монографија са уводном студијом и стриповима славног "Политикиног" карикатуристе), Стрипови из Никад робом Радивоја Богичевића (2014, стрипови најпопуларнијег и најутицајнијег аутора Сребрног доба, приредио Здравко Зупан, са текстовима Васе Павковића и својим) као и многе друге, којима је Живојин Тамбурић, агилни уредник и издавач, обогатио нашу културу.

Аутор ће потписивати своју монографију на штанду "Модести стрипови" на Београдском сајму књигу, Хала 1, први прстен, поред штанда "Новости" у уторак и суботу од 15 до 17 часова.

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.