Kako je to bilo na otvaranju možete videti na snimcima koje smo postavili na sajtu USUS: www.usus.org.rs/sr-RS/novosti-2/191-nastavlja-se... a više informacija o izložbi i pratećim programima ćete naći na sajtu USUS www.usus.org.rs i sajtu Francuskog instituta u Beogradu www.institutfrancais.rs/....

Od pratećih programa je već održana uspešna i posećena tribina o vezama francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) na kojoj su govorili naši poznati istoričari i kritičari stripa Zdravko Zupan, Slobodan Ivkov i Zoran Stefanović uz moderatora Pavla Zelića.

Očekuju nas još tribina na temu francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta, 18h) na kojoj će govoriti pomenuti Zoran Stefanović, kao i autori, pedagozi i istoričari Vladimir Vesović, Vladimir Topolovački i Dragan Lazarević – Dragan De Lazare, i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta, 13-19h) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa i uživaju u mini sajmu stripova domaćih strip izdavača.

Takođe, važno je napomenuti da su organizovana i stručna vođenja kroz izložbu svakog utorka od 18 do 19 sati u okviru kojih publiku vode istoričari umetnosti Bojana Spasić i Predrag Ivanović.

Već je rečeno da je na izložbi predstavljeno kroz originalne strip table i dvojezični katalog sa tekstovima Zdravka Zupana, Slobodana Ivkova i Zorana Stefanovića preko 200 domaćih strip crtača i scenarista, a da se tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, odnose se na 80–te i 90–te godine 20. veka i novi milenijum, odnosno autore koji su u tim periodima aktivni, i koji ostavljaju trag na stripskoj sceni Srbije, ali i drugih zemalja.

Ono što je dodatno važno napomenuti je da ova izložba u svom uređivačkom odboru i savetu okupila najeminentnije istoričare i teoretičare strip umetnosti u Srbiji, što je garant kvaliteta selekcije koju smo napravili. A u tom odabiru su se našli pre svega naši istaknuti strip umetnici koji čak i ako većinom žive u Srbiji, rade za strane izdavače i ostvaruju velike uspehe širom sveta, a najviše na najvećim strip tržištima kao što su francusko, američko, italijansko i špansko.

Ipak, želeli smo da pokažemo i snagu u brojevima, pa su se tako na zidovima galerije Francuskog instituta u Beogradu našli mnogi autori koji su svojim radom itekako zaslužili da budu ovde zastupljeni jer se stripom dugo i ozbiljno bave i profesionalno i iz ljubavi, a poseban segment izložbe je posvećen mladim autorima iz cele Srbije koji su naša budućnost u ovoj umetnosti.

Pavle Zelić, pisac i strip scenarista

NASTAVLJA SE... IZLOŽBA!!!

20.02.2013.
Nastavlja se...

Tri generacije savremenog srpskog stripa“

Izložba Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ će se održati u Francuskom institutu u Beogradu od 26. februara do 13. aprila 2013. godine. Na njoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog biti predstavljeno skoro 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 1980-ih pa do današnjeg dana.

Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji će obuhvatiti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno premi-nulog čuvenog francuskog autora Moebijusa
(
www.institutfrancais.rs/srp/02f.html).

Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum. Autori iz prvog perioda, stvarali su tokom poslednjeg „zlatnog doba“ stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija ali i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu su bili pravilo a ne izuzetak. Prelomni događaji na prostoru Jugoslavije su ograničili i strip tokom 90-ih, mada su strip stvaraoci
uspevali da i tada ostave svoj pečat, makar i u alternativnim „uradi sam“ publikacijama. Posle 2000. godine, ponovo se stvaraju mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača, a i sama srpska strip scena, dokazuje još jednom svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.

Simboličan naslov „Nastavlja se...“
asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama: „Jugoslovenski strip 1866-1986“ održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i „1h59“, realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu). Takođe, ova izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i „Udruženje stripskih umetnika Srbije“ i drugih organizacija i institucija kulture.

Konačno, cilj izložbe je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već deceni-jama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom ove, devete umetnosti.


 

Nastavlja se srpski strip

Ostvarenja više od 200 domaćih autora devete umetnosti predstavljena na postavci u Francuskom institutu

Radovi više od 200 savremenih srpskih strip crtača i scenarista predstavljeni su na izložbi „Nastavlja se...” čiji je autor Pavle Zelić. Postavka otvorena u Francuskom institutu u Knez Mihailovoj 31 obuhvata originalne table umetnika tri generacije, rađene mahom za francuske izdavače, nastale od osamdesetih godina prošlog veka do danas.

Izloženi radovi potvrda su dubokih veza između srpskih autora i Francuske, začetih nastupom na izložbi u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine.

Od te decenije koja se smatra zlatnim dobom devete umetnosti u Srbiji – preko devedesetih, kada je rad domaćih „stripadžija” dopirao do publike pretežno posredstvom alternativnih „uradi sam” publikacija, ovdašnji crtači i scenaristi danas se ponovo afirmišu u svetu. Dokaz za to je porast i broja autora i izdanja.

O međunarodnoj reputaciji koju su stekli za prethodne tri decenije, svedoči i promocija srpskih autora, zajedno sa kolegama iz drugih jugoslovenskih republika, na najvećem svetskom strip festivalu u francuskom gradu Angulemu 2000. godine.

Ove činjenice istaknute su na otvaranju izložbe čiji je cilj da utiče na priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji, po uzoru na sličan status koji ovaj stvaralački izraz uživa u inostranstvu.

Izložbu, koju organizuju Francuski institut i Udruženje stripskih umetnika Srbije, zainteresovani mogu da obiđu do 13. aprila, od utorka do petka između 13 i 19 sati i subotom od 10 do 15 časova. Obilazak postavke uz stručno vođenje biće obezbeđen svakog utorka od 18 do 19 sati.

----------------------------------------------

Nova oaza za stripoljupce

Prateći događaj sinoćnog otvaranja bilo je i predstavljanje novog prostora u medijateci instituta posvećenog „devetoj umetnosti”, novitetima i informacijama o Francuskoj. I narednih dana posetioce očekuje zanimljiv dodatni program o kojem se mogu informisati na sajtu www.institutfrancais.rs.

D. B.
objavljeno: 27.02.2013.

„Nastavlja se”…strip

Izložba tri generacije savremenih srpskih strip autora u Francuskom institutu, čiji radovi svedoče o jakim vezama između francusko-belgijskog i srpskog stripa

Izložba tri generacije savremenih srpskih strip autora pod nazivom „Nastavlja se…” otvorena je u Francuskom institutu u Beogradu koji u isto vreme promoviše i novi prostor, odnosno širi svoju medijateku za posetioce, nudeći im mesto, gde će moći da budu korak bliže Francuskoj, njenoj kulturi i njenim novostima.

Kad je reč o izložbi stripa, koja će trajati do 13. aprila, radovi svedoče o jakim vezama između francusko-belgijskog i srpskog stripa. Prema rečima Pavla Zelića, pisca i strip scenariste, autora ove izložbe, tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, odnose se na osamdesete, devedesete godine 20. veka i na novi milenijum, odnosno na autore koji su u tim periodima bili aktivni.

– Za one koji su stvarali tokom poslednjeg „zlatnog doba” stripa na ovim prostorima, osamdesetih, postojalo je mnogo prilika da rade i objavljuju u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija, kao i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu, bili su pravilo, a ne izuzetak – kaže Zelić.

 – Prelomni događaji na prostoru Jugoslavije za vreme devedesetih ograničili su i strip, mada su stripski stvaraoci uspevali da i tada ostave svoj pečat, makar i u malotiražnim „uradi sam” publikacijama. Posle 2000. godine, ponovo se stvaraju mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača, a i sama srpska scena dokazuje još jednom svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima, doživljavajući i rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.

Za izložbu su izabrana, pre svega, dela naših istaknutih strip umetnika koji rade za strane izdavače i ostvaruju velike uspehe najviše na najvećim strip tržištima kao što su francusko, američko, italijansko i špansko. Tu su i autori koji su svojim radom i te kako zaslužili da budu zastupljeni na ovoj retrospektivi, jer se stripom dugo i ozbiljno bave, a poseban segment izložbe je posvećen mladim autorima iz cele Srbije.

Početak veze između srpskih strip autora i Francuske treba tražiti u tridesetim godinama 20. veka, kada se ovde objavljuju prvi francuski stripovi – kaže Pavle Zelić, tvrdeći da je njihov uticaj na naše autore nesumnjiv i da zahvaljujući opredeljenju domaćih izdavača nije prestao svih ovih decenija.

– Izuzetno je važno znati da su ovdašnji strip autori, recimo Đorđe Lobačev, Konstantin Kuznjecov, Đorđe Janković Đuka i Sergej Solovjev, imali odličnu prođu u francuskim izdanjima sve do Drugog svetskog rata –  ističe Zelić.

Posle duže pauze zbog opštih političkih odnosa, izuzimajući vredne izuzetke kao što je jedan od najvećih strip autora u Francuskoj, rođeni Beograđanin Enki Bilal, od osamdesetih godina ponovo kreće uspon u plasiranju naših autora u ovoj zemlji, dobrim delom zahvaljujući činjenici da su oni svoje uzore imali upravo u francusko-belgijskom stripu.

Simboličan naslov ove izložbe, „Nastavlja se...” asocira na ranije značajne međunarodne promocije stripskih autora iz Srbije, a tokom njenog trajanja biće organizovani susreti na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa, kao i dan otvorenih vrata (21. mart) kada će posetioci moći na licu mesta da prate stvaranje strip crteža.

– Desetine autora iz Srbije ostavili su svoj trag u francuskom stripu a mnogi od njihimaju u ovoj zemlji status pravih strip zvezda – tvrdi Pavle Zelić. – Stvaraoci kao što su Zoran Janjetov, Rajko Milošević Gera, Aleksa Gajić, Željko Pahek, Darko Perović, Vujadin Radovanović, Branislav Kerac, Gradimir Smuđa, Dragan Lazarević, Vladimir Krstić, Dražen Kovačević, Leonid Pilipovićmorali bi da budu i u našoj zemlji prepoznati kao deo jedne od najvećih zajednica umetnika koji stvaraju i svoja dela plasiraju na stranim umetničkim i komercijalnim scenama.

Jedan od ciljeva ove izložbe jeste i da u Srbiji strip bude sistemski potpomognut kao punopravna umetnost, što je status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa podjednako dugom stripskom tradicijom.

– I pored opštih mesta kao što su žal za vremenima kada su klinci sricali prva slova nad stripovima, iznova se pokazuje da strip ovde i te kako ima publiku. On je zastupljen na kioscima, ali i u knjižarama i bibliotekama; u novinama, ali i kapitalnim izdanjima; u potrošnim marketinškim porukama, ali i u prestižnim galerijama. Svaki od pojavnih oblika stripa je za nas vredan i zanimljiv, i pokazuje koliko je ova forma izražavanja neprevaziđena – zaključuje Pavle Zelić.

Gordana Popović
objavljeno: 05.03.2013.

У СЛАВУ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ

Од 26. фебруара до 13. априла у Француском институту (Кнез Михаилова 31) приређена је изложба под називом „Наставља се... Три генерације са-временог српског стрипа".

Кроз оригиналне стрип табле и двојезични каталог представљено је скоро 200 стрип цртача и сценариста из Србије који су активни, стварају и позиционирају се на стрип сцени у Србији, али  и свету, са фокусом пре, свега, на француском стрип тржишту почев од 1980. године, па до данас.

Осмишљен је и атрактиван пратећи програм изложбе; сусрети на тему веза француско-белгијског и српског стрипа (28.фебруар) и француско-белгијског у Србији (19.март) као и један дан отворених врата (21 .март), када ће љубитељи девете уметности моћи на лицу места у Француском институту да прате стварање стрип цртежа у част недавно преминулог чувеног француског аутора Моебијуса и да посете сајам стрипова домаћих издавача.

Три генерације, наведене у поднаслову изложбе, везане су за осамдесете и деведесете године Двадесетог века и нови миленијум. Аутори из првог периода стварали су током последњег „златног доба" стрипа на овим просторима, у средини која је кеговала и волела стрип, а велики тиражи домаћих публикација, али и прилика да раде лиценцна шдања у земљи и иностранству били су правило, а не изузетак. Преломне деведесете су утицале на све, па и на стрип, али су стрип ствараоци успевали и тада нешто да учине, макар у алтернативким „уради сам" публикацијама. После 2000. године поново се стварају могућности за рад код страних, углавном француских издавача, а и сама српска стрип сцека доказује поново своју виталност и релевантност у светским оквирима. Увећава се број аутора, издања и дела и тако је и данас.

Симболичан назив „Наставља се..." асоцира на раније значајне међународне промоције аутора из Србије, када q заједно са другим ауто-рима из целе Југославије били заступљеки на више изпожби и фестивала, пре свега у Француској. Актуелна изложба се надовезује и на најновије иницијативе у промоцијк наших аутора кроз активности Француског института у Србији и „Удружење стрипских уметкика Србије" и других организацнја и институција културе. Коначно, циљ изложбе је даље признавање стрипа као пуноправне уметности у Србији како би потврдио исти статус који већ деценијама има у Француској и другим земљама са традицијом омиљене девете уметности.


Novi klinci iz Srbije stripom osvajaju svet

B. ĐORĐEVIĆ | 03. mart

Izložba 200 srpskih strip autora, koji već godinama uspešno rade u Francuskoj, SAD, Španiji i Italiji. Veza između srpskog i francuskog stripa izuzetno je jaka, potiče iz vremena pre Drugog svetskog rata

U FRANCUSKOJ su prave strip zvezde, u Srbiji su skoro nepoznati. Naši crtači danas su integralni deo francuske moderne kulture, a njihove čarolije u slikama oplemenjuju živote stotine hiljada čitalaca na mnogim kontinentima.

Da bi i domaća publika postala svesna važnosti srpske strip scene, Udruženje stripskih umetnika Srbije i Francuski institut postavili su izložbu "Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa", koja će u galeriji Instituta biti otvorena do 13. aprila.

Predstavljeno je 200 naših autora koji su u protekle četiri decenije ostavili trag na domaćoj i međunarodnoj strip sceni, a publika može da vidi originalne table iz njihovih francuskih, ali i američkih, španskih ili italijanskih izdanja. Za ovi strip crtače, po rečima Pavla Zelića, autora koncepta izložbe, može da se kaže da su deo francuske strip scene.

- Francuzi ih smatraju svojima. Kada Aleksa Gajić, Dražen Kovačević, Vladimir Krstić Laci, Leonid Pilipović Leo, Rajko Milošević Gera, Zoran Janjetov, odu u Francusku, dočekani su kao veliki strip autori. Oni odlaze na festivale, ljudi čekaju u redovima da im potpišu album, njihove originalne table prodaju se na aukcijama. Sem Gajića i Janjetova u Srbiji su mnogo manje poznati, i nisu na adekvatan način predstavljeni. Želeli smo ovom izložbom da im odamo počast - kaže Zelić za "Novosti".

Srbija, po njegovim rečima, ima jaku bazu strip autora. Reč je ovde o 200 crtača koji se profesionalno bave stripom i koji su na tom umetničkom polju nešto postigli. U poređenju sa drugim umetnostima, dodaje Zelić, to je impozantan broj autora koji se uspešno predstavljaju u inostranstvu.

Veza između srpskog i francuskog stripa izuzetno je jaka i duboka. Potiče iz vremena pre Drugog svetskog rata, kada su francuski stripovi počeli da izlaze u Srbiji, i kada su tadašnji autori iz Srbije počeli da objavljuju u Francuskoj. Čak je, uoči rata, beogradski strip pretio da preplavi francuska izdanja, a kultni status kod Francuza uživao je strip Đorđa Lobačeva "Princeza Ru".

- U posleratnom periodu, zbog političkih okolnosti, bilo je manje mogućnosti za tako nešto, a onda dolazi period na koji se nadovezuje ova izložba - osamdesete godine 20. veka.

Tada počinje pravi proboj srpskih, odnosno jugoslovenskih strip autora na francusko tržište i, uopšte, na međunarodno. Srpska strip scena bila je najviše fokusirana na Francusku, pre svega zato što su francuski stripovi imali veoma dobru prođu u Srbiji. Naši autori oblikovali su se pod uticajem francuskih stvaralaca, i odnegovali stil koji je prijemčiv za tamošnju publiku. Kao jedna od najvećih strip scena, Francuska je prigrlila strip crtače iz Srbije - objašnjava Zelić.

Prekretnica je bila i velika izložba "Jugoslovenski strip 1866-1986", održana u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986, kada su Zoran Janjetov i Željko Pahek počeli da rade za francuske izdavače. Osamdesete su, inače, polazna tačka ove izložbe, zbog toga što su autori koji su stvarali tada, i danas aktivni.

- To je bilo poslednje zlatno doba stripa na ovim prostorima, pre svega zbog visoko tiražnih publikacija u tadašnjoj Jugoslaviji, zbog prilike da naši autori rade u inostranstvu, da rade licencna izdanja. Posetioci mogu da vide originalne table "Velikog Bleka" ili "Tarzana", licencnih izdanja koja su radili naši autori, a da to mi nismo ni znali kada smo kao klinci čitali te stripove - kaže Zelić.

Postavka prati i teži period za crtače, koji dolazi sa devedesetim godinama, kada u prvi plan izlazi alternativni strip. Mnogo je autora, kao što su Aleksandar Zograf, Vostok, Grabovski, ipak, uspelo da se plasira u inostranstvu. Stvarali su u mnogo težim okolnostima, ali su imali prođu u svetu alternativnog stripa.

Treća generacija strip autora vezuje se za period posle 2000. godine, kada u novoj političkoj klimi naši strip autori opet sve češće objavljuju u Americi, Italiji, Španiji, Nemačkoj, skandinavskim zemljama, ali Francuska i dalje ostaje glavna adresa.

- Strip je izgubio generacije čitalaca, ali se vraća i neki novi klinci ga ponovo otkrivaju.

Konačno, cilj ove izložbe je i da u Srbiji strip bude sistemski potpomognut kao punopravna umetnost, što je status koji već decenijama ima u Francuskoj - zaključuje Zelić.

SPOJ KULTURA

UNIVERZUM za sebe čini velikan francuskog stripa i evropske umetnosti Enki Bilal, rođen u Beogradu, a odrastao u Parizu.

Legitimna su dva viđenja njegovog rada: ono koje kaže kako je njegov opus proizvod isključivo francuske kulture, ali i ono da je Bilalova umetnost po osećajnosti, estetici i ličnoj filozofiji spoj dve kulture - slovenske i francuske, zapisao je Zoran Stefanović u katalogu izložbe.


 

Izložba savremenog srpskog stripa

25. februar 2013.

U sredu će u Francuskom institutu biti otvorena izložba savremenog srpskog stripa, pod nazivom „Nastavlja se...“

IZLOŽBA "Nastavlja se...", na kojoj će biti predstavljeni radovi tri generacije autora savremenog srpskog stripa, biće otvorena u sredu u Francuskom institutu u Beogradu. 

Na izložbi, koja će trajati do 13. aprila, kroz originalne strip table, dvojezični katalog i bogat prateći program, biće predstavljeno 200 strip crtača i scenarista iz Srbije, aktivnih na domaćoj i inostranoj sceni, pre svega na francuskom strip tržištu.

Postavka svedoči o jakim vezama između francusko-belgijskog i srpskog stripa. Cilj izložbe je, prema rečima organizatora, priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom devete umetnosti.


 

 

Izložba srpskog stripa u Francuskom institutu

D. Pandurević

Izložba "Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa", na kojoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog biti predstavljeno skoro 200 strip crtača i scenarista iz Srbije održaće se u Francuskom institutu u Beogradu od 26. februara do 13. aprila 2013. godine.

Izložba će predstaviti radove aktivnih strip crtača koji stvaraju na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od osamdesetih godina pa do danas.
Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji će obuhvatiti susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa.

Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za osamdesete i devedesete godine 20. veka i novi milenijum. Autori iz prvog perioda, stvarali su tokom poslednjeg "zlatnog doba" stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija ali i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu su bili pravilo a ne izuzetak
Simboličan naslov "Nastavlja se..." asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama "Jugoslovenski strip 1866-1986", održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i "1h59", realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu).
Ova izložba se nadovezuje i na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i "Udruženje stripskih umetnika Srbije" i drugih organizacija i institucija kulture.


 

Izložba o tri generacije savremenog srpskog stripa u Francuskom institutu

Izložba „Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ će biti otvorena u Francuskom institutu u Beogradu 26. februara u 19 časova i trajaće do 13. aprila 2013. godine.

Na njoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog sa tekstovima naših eminentnijih strip istoričara Zdravka Zupana, Slobodana Ivkova i Zorana Stefanovića biti predstavljeno preko 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 1980-ih pa do današnjeg dana.

Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe u Francuskom institutu u Beogradu, koji će obuhvatiti: tribinu na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara, 18 časova) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta, 18 časova) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa i da posete sajam strpova domaćih izdavača.

Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum. Autori u Srbiji su stvarali i tokom prvog perioda, poslednjeg „zlatnog doba“ stripa na ovim prostorima, ali i tokom 90-ih, kada su i dalje objavljivali, makar u alternativnim „uradi sam“ publikacijama da bi se posle 2000. godine, ponovo se stvorile mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača. Srpska strip scena, je sve ovo vreme dokazivala svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.

Simboličan naslov „Nastavlja se...“ asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije na izložbama: „Jugoslovenski strip 1866-1986“ održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i „1h59“, realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu).

Takođe, ova izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i „Udruženje stripskih umetnika Srbije“ i drugih organizacija i institucija kulture.

Konačno, cilj izložbe je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom ove, devete umetnosti.


 

Tri generacije srpskih strip autora u Francuskom institutu, od Đorđa Lobačeva do Alekse Gajića

Izložba „Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ otvorena je u Francuskom institutu u Beogradu i trajaće do 13. aprila.

Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za period 80-ih, 90-ih godina 20. veka kao i za tekući milenijum.

Autori u Srbiji su stvarali i tokom prvog perioda, poslednjeg "zlatnog doba" stripa na ovim prostorima, kada su mladi umetnici imali priliku da rade i objavljuju u sredini koja je volela i negovala strip.

Tokom 90-ih, stripski stvaraoci su i dalje uspevali da ostave pečat, makar u alternativnim "uradi sam" publikacijama da bi se posle 2000. godine, ponovo stvorile mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača.

U srpske novine strip je ušao preko dodatka za najmlađe. Prvi takav dodatak uvela je "Politika", a ubrzo potom i dnevnici "Vreme" i "Pravda". U njima su dominirale šale zabavnog ili edukativnog sadržaja sa rimovanim strofama, bez oblačića i bez stalnih likova. Značajnu novost u dotadašnjoj izdavačkoj praksi predstavlja izlazak ilustrovanog dečjeg lista Veseli četvrtak.

"Roman koji se čita po dva minuta na dan"

Najvažniji crtači tridesetih godina u srpskom stripu bili su: Đorđe Lobačev, Sergej Solovjev, Konstantin Kuznjecov, Nikola Navojev, Ivan Šenšin, Aleksije Ranhner, Đuka Janković, Sebastijan Lehner, Moma Marković, Marijan Ebner i Đorđe Mali. Kao pisci scenarija javljaju se Branko Vidić, alijas Brandon Vid, i Svetislav B. Lazić.

Istoričari srpskog stripa jedinstveni su u oceni da je odlučujući podsticaj za razvoj devete umetnosti na tlu Srbije predstavljala pojava Detektiva X-9, autora Aleksandra Rejmonda i Dešajela Hemeta, u beogradskoj "Politici".

Najavljen kao "roman koji se čita po dva minuta na dan" i kao svojevrsni "kućni bioskop", strip je preko noći stekao brojnu čitalačku publiku. Pojava i neverovatan uspeh ovog stripa nije ostao nezapažen ni kod domaćih autora: Vlastimira Vlastu Belkića, Aleksandra Ranhnera i Đorđa Lonačeva.

Izdavači iznenađeni brzinom kojom je strip sticao popularnost počeli su da razmatraju i o drugim oblicima korišćenja. Na samom početku pojavili su se Strip i Crtani film. Međutim treba istaći da je presudnu ulogu za razvoj srpskog stripa imao Aleksandar J. Ivković sa listom Mika Miš i njegovim pratećim izdanjima, kao i Milutin Ignjačević, kao urednik Ivkovićevih izdanja, a kasnije i kao izdavač Mikijevog carstva i Politikinog zabavnika, najvažniji list u istoriji balkanske pop-kulture.

Tokom drugog svetskog rata srpski strip u Francuskoj bio je pravi raritet, da bi se 80-tih godina situacija naglo popravila i opet je uspostavljena dublja veza. Veliki ponos za našu scenu bio je kada je "Daragaud" 1983. godine objavio strip Andreje Maurovića "Čuvaj se senjske ruke".

"Francuska veza" srpskog stripa

U Beogradu od 1974. godine počinje da se razvija magistralni frankofilni pravac "Treće generacije" oko Ljubomira Kljakića, a zatim i preko "Beogradskog kruga 2", oko aktivnosti Vladimira Vesovića i Dragoljuba Savića-Dragana.

Ključan trenutak bila je izložba "Jugoslovenski strip 1866-1986" u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu. Četvrt veka kasnije stabilnom francusko-srpskoj vezi doprineo je intelektualac, prevodilac i menadžer Čaba Kopecki. Danas su Zoran Janjetov, Branislav Kerac, Gradimir Smuđa, Dragan Lazarević, Bojan Kovačević, Vladimir Krstić, Aleksa Gajić, Leonid Pilipović, Dražen Kovačević i mnogi drugi integralni deo francuske moderne culture i ljudi koji oplemenjuju živote stotine hiljada čitalaca na mnogim kontinentima.

 


По светским стандардима

СЛОБОДАН ИВКОВ

Изложба представља кратку историју локалне стрип уметности и око 200 аутора из три генерације савремених домаћих стваралаца, а с друге стране француско-српске везе

Ових дана се у београдском Француском институту (претходни назив: Француски културни центар) одвија неколико манифестација веза-них за српски стрип и за срп-ско-француске релације које у овој графичкој дисциплини при-мењене уметности постоје већ дуже од 75 година. Наши стрипари су тамо по-чели да бивају превођени још 1937, дакле само две године од прве у Србији настале цртане приче креиране по светским стандардима модерног новинског стрипа реалистичке ликовне стилизације. Размена јесте трајала али је имала различит интензитет и ритам готово се прекидајући за време Другог светског рата или у периодима овдашњег тешког и неизвесног положаја стрипа нарочито у послератном раздобљу све до после 1950.

Занимљиво је да се у међуратном периоду преводило вишеовдашњих стрипова за франкофонско подручје него што је било обрнуто али после рата na све до данас број наслова се увелико променио у корист овде штампаних француско-белгијских стрипова. Тачно је да су наредних неколико деценија српски стрипари тек ретко били објављивани код тамошњих издавача но зато је један рођени Београђанин (1951). сусревши се у детињству са стриповима по нашим часописима и свескама и преселивши се као десетогодишњак у Париз са родитељима емигрантима тамо од Енеса Билаловића постао Енки Билал и израстао у једног од најзначајнијих савремених светских стваралаца.

Од 1986. и велике изложбе стрипа из периода 1935 - 1985. пренете из београдског Салона Музеја савремене уметности и успут мало модификоване у наш културни центар у Паризу ствари су убрзано кренуле набоље. Поставку су обишли неки француски издавачи те одмах из Србије ангажовали стрипаре Зорана

Јањетова, Жељка Пахека, уз почетак преговора са још некима. Ко зна како би се на овом таласу даље развијале ствари да није било грађанског рата и подразумевајућег замирања, како двосмерних активности, тако и овдашње сцене...

Уз Јањетова, који и данас наставља и допуњава започети опус најпознатијег француског и једног од неколико најзначајнијих светских стрипара Жана Жироа Мебијуса, и то на лични захтев недавно упокојеног маестра, као и његовог сценаристе Алехандра Ходоровског, тренутно за тамошње издаваче ствара између 40 и 50 српских стрипара.

Иницијатива и концепт ове изложбе потекли су од Павла Зелића, фармацеута по формалном образовању, али у слободно време важног активисте на пољима српске научне фантастике (кроз друштво „Лазар Комарчић") и стрипа (као сценариста и истакнути члан Удружења стрипских уметника Србије). Управо је УСУС, на челу са председником Зораном Туцићем, дао сву потребну техничку припрему за израду фасцинантног каталога великог формата (48 стр, пун колор), док је саиздавач и домаћин, ФИ обезбедио простор, преводе и финансирао штампу каталога.

Поставка, с једне стране, представља кратку историју локалне „девете уметности" и око 200 стри-пара из три генерације савремених домаћих стваралаца (осамдесете, деведесете и прва деценија 21. века), а с друге, приказује описане француско-српске везе. Током трајања (до 13. априла) планиране су трибине, стручна вођења кроз изложбу, предавања, цртања уживо, дечје сесије...

Посебну тежину каталогу дају три обимна текста, пласирана после уводних речи заменика директора ФИ Филипа Ле Моана и Зелића. Најважније: сви текстови преведени су на француски. Најлепше: после 27 година коначно се опет планира један одлазак у наш културни центар у Паризу. Већ сада је јасно да он може бити само тријумфалан!

 


Retrospektiva srpskog stripa u Francuskom institutu

Autor: D. P.

Izložba "Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa", na kojoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog biti predstavljeno skoro 200 strip crtača i scenarista iz Srbije održaće se u Francuskom institutu u Beogradu od 26. februara do 13. aprila 2013. godine.

Izložba će predstaviti radove aktivnih strip crtača koji stvaraju na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od osamdesetih godina pa do danas.

Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji će obuhvatiti susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa.

Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za osamdesete i devedesete godine 20. veka i novi milenijum. Autori iz prvog perioda, stvarali su tokom poslednjeg "zlatnog doba" stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija ali i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu su bili pravilo a ne izuzetak.
Simboličan naslov "Nastavlja se..." asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama "Jugoslovenski strip 1866-1986", održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i "1h59", realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu).
Ova izložba se nadovezuje i na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i "Udruženje stripskih umetnika Srbije" i drugih organizacija i institucija kulture.

 

Три генерације српског стрипа

Изложба „Наставља се... Три генерације савременог српског стрипа“ отворена је у Француском институту у Београду. Три генерације, наведене у поднаслову изложбе, везане су за 80-те и 90-те године 20. века и нови миленијум, и обухватају преко 200 стрип цртача и сценариста из Србије.

Кроз оригиналне стрип табле и двојезични каталог биће представљено преко 200 стрип цртача и сценариста из Србије који су активни, стварају и позиционирају се на стрип сцени у Србији али и свету, са фокусом пре свега на француском стрип тржишту почев од 1980-их па до данашњег дана.

Аутори из првог периода представљања стварали су током последњег „златног доба" стрипа на овим просторима, у средини која је неговала и волела стрип, а велики тиражи домаћих публикација али и прилика да раде лиценцна издања у земљи и иностранству су били правило а не изузетак.

Преломни догађаји на простору Југославије су ограничили и стрип током 90-их, мада су стрип ствараоци успевали да и тада оставе свој печат, макар и у алтернативним „уради сам" публикацијама. После 2000. године, поново се стварају могућности за рад код страних, углавном француских издавача, а и сама српска стрип сцена, доказује још једном своју виталност и релевантност у светским оквирима и доживљава раст броја аутора, издања и дела који не престаје до данас.

Симболичан наслов „Наставља се..." асоцира на раније значајне међународне промоције аутора из Србије. Заједно са другим ауторима са простора бивше Југославије, они су били заступљени на изложбама: „Југословенски стрип 1866-1986" одржаној у Југословенском културном центру у Паризу 1986. године и „1х59", реализованој 2000. године на највећем светском стрип фестивалу Ангулем у Француској, и непосредно потом у Културном центру у Паризу. Такође, ова изложба се надовезује на новије иницијативе у промоцији наших аутора кроз активности Француског института у Србији и „Удружење стрипских уметника Србије" и других организација и институција културе.

Циљ ове изложбе, чији је аутор Павле Зелић, је даље признавање стрипа као пуноправне уметности у Србији како би потврдио исти статус који већ деценијама има у Француској и другим земљама са традицијом ове, девете уметности.

Програм изложбе обухвата и сусрете на тему веза француско-белгијског и српског стрипа (28. фебруара) и француско-белгијског стрипа у Србији (19. марта) и, најзад, један дан отворених врата (21. марта) када ће љубитељи девете уметности моћи на лицу места у Француском институту да прате стварање стрип цртежа у част недавно преминулог Моебијуса.

Изложба ће трајати до 13. априла 2013. године.


 

BEOGRAD - - Izložba "Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa" biće otvorena u Francuskom institutu u Beogradu 26. februara i trajaće do 13. arpila, saopšteno je iz Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Na njoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog biti predstavljeno više od 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji, ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 1980-ih pa do danas. Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji ce obuhvatiti susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februar), francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. mart).

Predviđen je i dan otvorenih vrata (21. mart) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog, čuvenog francuskog autora Žana Žiroa/Mebijusa. Naslov "Nastavlja se...", kako se u saopštenju navodi, asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Ova izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji srpskih autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i Udruženje stripskih umetnika Srbije i drugih organizacija i institucija kulture.


 

Izložba stripa u Francuskom institutu

Izložba "Nastavlja se...", na kojoj će biti predstavljeni radovi tri generacije autora savremenog srpskog stripa, biće otvorena sutra u Francuskom institutu u Beogradu

Na izložbi, koja će trajati do 13. aprila, kroz originalne strip table, dvojezični katalog i bogat prateći program, biće predstavljeno skoro 200 strip crtača i scenarista iz Srbije, aktivnih na domaćoj i inostranoj sceni, sa fokusom pre svega na francusko strip tržište, počev od osamdesetih godina pa do danas.

Postavka, prema rečima organizatora, svedoči o jakim vezama između francusko-belgijskog i srpskog stripa. Tri generacije autora vezuju se za osamdesete, devedesete godine 20. veka i novi milenijum. Autori iz prvog perioda, stvarali su tokom poslednjeg "zlatnog doba" stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija, ali i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu su bili pravilo, a ne izuzetak. Prelomni događaji na prostoru Jugoslavije su ograničili i strip tokom devedesetih, mada su strip stvaraoci uspevali da i tada ostave svoj pečat, makar i u alternativnim "uradi sam" publikacijama.

Posle 2000. godine ponovo se stvaraju mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača, a i sama srpska strip scena, dokazuje još jednom svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.

Simboličan naslov "Nastavlja se..." asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama: "Jugoslovenski strip 1866-1986", održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i "1h59", realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu).

Izložba "Nastavlja se..." nadovezuje se i na novije inicijative u promociji srpskih autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i Udruženja stripskih umetnika Srbije. Cilj izložbe je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom ove, devete umetnosti.

Tokom trajanja izložbe osmišljen je i atraktivan prateći program, koji će obuhvatiti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa.

Najavljeno je i otvaranje novog prostora u medijateci Francuskog instituta, posvećenog stripu, novitetima i informacijama o Francuskoj.


 

26. Februar -> 27. Februar, Izvor : Studio B,

Izložba stripa tri generacije srpskih autora čije je stvaralaštvo vezano za francusku strip scenu, otvara se u Francuskom institutu.

Svečano otvaranje postavke pod nazivom "Nastavlja se", prati i otvaranje proširene medijateke francuskog instituta.


 

Francuski intitut u Beogradu ugostio udruženje stripadžija srbije

by | on February 26, 2013

Večeras je, u novoopremljenim prostorijama galerije Francuskog instituta, otvorena Izložba stripa. Originalne table srpskih umetnika iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih predstavljene su u okviru ove retrospektivne izložbe. Prateći katalog izložbe, koji poseduje visok nivo akademske analize stripa, predstavlja devedesetak autora i služi kao referenca za buduće generacije.

Večeras je, u novoopremljenim prostorijama galerije Francuskog instituta, otvorena Izložba stripa. Originalne table srpskih umetnika iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih predstavljene su u okviru ove retrospektivne izložbe. Prateći katalog izložbe, koji poseduje visok nivo akademske analize stripa, predstavlja devedesetak autora i služi kao referenca za buduće generacije.

„Izložba se naslanja na tri generacije savremenog srpskog stripa i ima cilj da predstavi ono najbolje što srpski strip ima da ponudi u prethodne tri decenije. Na njoj je zastupljeno čak 200 autora stripa koji su najvećim delom uspeli i da se plasiraju u inostranstvu, na velikim tržištima kao što su, pre svega, Francuska, ali i Amerika, Velika Britanija, Španija, Italija i mnoge druge zemlje. Cilj izložbe je da pokažemo da je strip apsolutno punopravna umetnost kao što se prepoznaje u svim ovim zemljama, pa bi tako trebalo da bude i u Srbiji, i takođe želimo da kroz prateći program tribina koje će se održavati tokom trajanja izložbe, 28. februara i 21. marta, približimo ovu umetnost srpskoj publici.“

Zoran Tucić, predsednik Udruženja stripadžija za H.D. NEWS , ukazao je na značaj ove izložbe za:

„Izložba je organizovana zajednički od strane Udruženja srpskih umetnika stripa i Francustkog instituta u Beogradu. Tema izložbe su tri generacije savremenog srpskog stripa. Tu su, znači, radovi autora iz osamdesetih, devedesetih i dvehiljaditih godina i oni treba da pokažu koliko je važno u ovoj umetnosti, kod nas, da ima kontinuitet, da ima snagu, i da ima dugo trajanje.“

Izložba će trajati do 13. marta 2013. godine i u okviru nje Francuski institut će organizovati brojne aktivnosti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (3. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog Moebijusa.


 

Савремени српски стрип у Француском институту од 26. фебруара до 13. априла

БЕОГРАД-Изложба „Наставља се… Три генерације савременог српског стрипа“ одржаће се у Француском институту у Београду од 26. фебруара до 13. априла 2013. године.

На њој ће кроз оригиналне стрип табле и двојезични каталог бити представљено скоро 200 стрип цртача и сценариста из Србије који су активни, стварају и позиционирају се на стрип сцени у Србији али и свету, са фокусом пре свега на француском стрип тржишту почев од 1980-их па до данашњег дана.
Осмишљен је и атрактиван пратећи програм изложбе, који ће обухватити: сусрете на тему веза француско-белгијског и српског стрипа (28. фебруара) и француско-белгијског стрипа у Србији (19. марта) и, најзад, један дан отворених врата (3. марта) када ће љубитељи девете уметности моћи на лицу места у Француском институту да прате стварање стрип цртежа у част недавно преминулог чувеног француског аутора Моебијуса.
Три генерације, наведене у поднаслову изложбе, везане су за 80-те и 90-те године 20. века и нови миленијум. Аутори из првог периода, стварали су током последњег „златног доба“ стрипа на овим просторима, у средини која је неговала и волела стрип, а велики тиражи домаћих публикација али и прилика да раде лиценцна издања у земљи и иностранству су били правило а не изузетак. Преломни догађаји на простору Југославије су ограничили и стрип током 90-их, мада су стрип ствараоци успевали да и тада оставе свој печат, макар и у алтернативним „уради сам“ публикацијама. После 2000. године, поново се стварају могућности за рад код страних, углавном француских издавача, а и сама српска стрип сцена, доказује још једном своју виталност и релевантност у светским оквирима и доживљава раст броја аутора, издања и дела који не престаје до данас.

Симболичан наслов „Наставља се…“ асоцира на раније значајне међународне промоције аутора из Србије. Заједно са другим ауторима са простора бивше Југославије, они су били заступљени на изложбама: „Југословенски стрип 1866-1986“ одржаној у Југословенском културном центру у Паризу 1986. године и „1х59“, реализованој 2000. године на највећем светском стрип фестивалу Ангулем у Француској (и непосредно потом у Културном центру у Паризу). Такође, ова изложба се надовезује на новије иницијативе у промоцији наших аутора кроз активности Француског института у Србији и „Удружење стрипских уметника Србије“ и других организација и институција културе.
Коначно, циљ изложбе је даље признавање стрипа као пуноправне уметности у Србији како би потврдио исти статус који већ деценијама има у Француској и другим земљама са традицијом ове, девете уметности.


 

 

Tri generacije savremenog srpskog stripa

Više od dve stotine strip crtača i scenarista koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu - sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 80-ih do danas - učestvuju na izložbi „Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ koja se otvara u Francuskom institutu u Beogradu u utorak 26. februara od 19 sati. Izložba traje do 13. aprila

Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji će obuhvatiti susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa.

Tri generacije vezane su za 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum. Autori iz prvog perioda stvarali su tokom poslednjeg „zlatnog doba“ stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija ali i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu su bili pravilo a ne izuzetak. Prelomni događaji na prostoru Jugoslavije su ograničili i strip tokom 90-ih, mada su strip stvaraoci uspevali da i tada ostave svoj pečat, makar i u alternativnim „uradi sam“ publikacijama. Posle 2000. godine, ponovo se stvaraju mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača, a i sama srpska strip scena, dokazuje još jednom svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.

Simboličan naslov „Nastavlja se...“ asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama: „Jugoslovenski strip 1866-1986“ održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i „1h59“, realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu). Takođe, ova izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i „Udruženje stripskih umetnika Srbije“ i drugih organizacija i institucija kulture.

Konačno, cilj izložbe je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom ove, devete umetnosti.


 

Izložba "Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa"

Od 26. februara do 13. aprila u Francuskom institutu (Knez Mihailova 31) biće otvorena izložba “Nastavlja se… Tri generacije savremenog srpskog stripa”.

Kroz originalne strip table i dvojezični katalog biće predstavljeno skoro 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 1980. pa do današnjeg dana.

Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji će obuhvatiti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa.

Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum. Autori iz prvog perioda, stvarali su tokom poslednjeg “zlatnog doba” stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija ali i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu su bili pravilo a ne izuzetak. Prelomni događaji na prostoru Jugoslavije su ograničili i strip tokom 90-ih, mada su strip stvaraoci uspevali da i tada ostave svoj pečat, makar i u alternativnim “uradi sam” publikacijama.

Posle 2000. godine, ponovo se stvaraju mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača, a i sama srpska strip scena, dokazuje još jednom svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.

Simboličan naslov “Nastavlja se…” asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama: “Jugoslovenski strip 1866-1986″ održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i “1h59″, realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu).

Takođe, ova izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i “Udruženje stripskih umetnika Srbije” i drugih organizacija i institucija kulture. Konačno, cilj izložbe je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom ove, devete umetnosti. (danubeogradu.rs)


Nastaviće se …

Od 26. februara (otvaranje u 19.00) do 13. aprila

Izloženi radovi tri generacije savremenih srpskih strip autora svedoče o jakim vezama između francusko-belgijskog i srpskog stripa.

Veze između srpskih strip autora i Francuske duga su priča. Još 1986. godine, izložba u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu prikazala je srpske stvaraoce koji su bili prokrčili svoj put ka devetoj umetnosti u Francuskoj... Od tada su tri generacije radile ili još rade sa francuskim izdavačima: originalne table srpskih umetnika iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih godina biće predstavljene u Francuskom institutu u okviru ove retrospektivne izložbe. Prateći katalog  izložbe predstaviće devedesetak autora i poslužiće kao referenca za buduće generacije.

Tokom izložbe, Francuski institut će organizovati brojne aktivnosti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (3. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog Moebijusa. Više o programu aktivnosti koje prate izložbu na www.institutfrancais.rs

Meseci februar i i mart biće dakle posebno posvećeni stripu ali i mnogo duže, jer će veliki srpski strip izdavači Marketprint, Systemcomics, Dagda, Beliput, Makondo, pokloniti za novi prostor Instituta primerke svojih izdanja prevedenih sa francuskog. Bez obzira na godine, dođite u Francuski institut da zajedno uživamo u stripu!

 

 

 


Tri generacije srpskog stripa

Izložba posvećena domaćim autorima stripa otvorena je u Francuskom institutu za kulturu.

"Nastavlja se… Tri generacije savremenog srpskog stripa" je izložba kojom se domaćoj publici predstavlja više od 200 domaćih autora iz protekle četiri decenije. Oni su u Francuskoj zvezde stripa, dok su kod nas skoro nepoznati.

Izložbu su postavili Udruženje stripskih umetnika Srbije i Francuski institut, a publika može da vidi originalne table iz njihovih francuskih, ali i američkih, španskih ili italijanskih izdanja. Za ovi strip crtače, po rečima Pavla Zelića, autora koncepta izložbe, može da se kaže da su deo francuske strip scene.

"Francuzi ih smatraju svojima. Kada Aleksa Gajić, Dražen Kovačević, Vladimir Krstić Laci, Leonid Pilipović Leo, Rajko Milošević Gera, Zoran Janjetov, odu u Francusku, dočekani su kao veliki strip autori. Oni odlaze na festivale, ljudi čekaju u redovima da im potpišu album, njihove originalne table prodaju se na aukcijama. Sem Gajića i Janjetova u Srbiji su mnogo manje poznati, i nisu na adekvatan način predstavljeni. Želeli smo ovom izložbom da im odamo počast", kaže Zelić za "Novosti".

Izložba traje do 13. aprila.


Izložba radova tri generacije autora savremenog srpskog stripa

„Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“

Izložba „Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ će se održati u Francuskom institutu u Beogradu od 26. februara do 13. aprila 2013. godine.Na njoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog biti predstavljeno skoro 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni na strip sceni u Srbiji, ali i svetu. Fokus je stavljen na domaće autore koji su aktivni pre svega na francuskom strip tržištu, počev od 1980-ih pa do današnjeg dana.

Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji će obuhvatiti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februar) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. mart) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. mart) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebiusa.

Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za osamdesete i devedesete godine 20. veka i prvu deceniju novog milenijuma. Autori iz prvog perioda stvarali su tokom poslednjeg „zlatnog doba“ stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija, ali i postojanje mogućnosti da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu, bili su pravilo, a ne izuzetak.

Prelomni događaji na prostoru Jugoslavije su ograničili i strip tokom 90-ih, mada su strip stvaraoci i tada uspevali da ostave svoj pečat, makar i u alternativnim „uradi sam“ publikacijama. Posle 2000. godine, ponovo se stvaraju mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača, a i sama srpska strip scena, dokazuje još jednom svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje ni danas.

Simboličan naslov „Nastavlja se...“ asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama: „Jugoslovenski strip 1866-1986“ održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i „1h59“, realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu u Angulemu u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu). Takođe, ova izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i Udruženja stripskih umetnika Srbije i drugih organizacija i institucija kulture.

Konačno, cilj izložbe je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa razvijenom tradicijom stripskog stvaralaštva.


 

3 generacije srpskog stripa

Izložba “Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa” predstavlja od 26. februara do 13. aprila u Francuskom institutu u Beogradu radove više od 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na domaćoj strip sceni, ali i svetu, posebno na francuskom strip tržištu od 1980-ih pa do današnjeg dana.

Uz originalne strip table, izložba obuhvata i dvojezični katalog sa tekstovima eminentnih strip istoričara Zdravka Zupana, Slobodana Ivkova i Zorana Stefanovića.

Prateći program obuhvata tribinu na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februar) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. mart), a najavljen je i dan otvorenih vrata (21. mart), kada će ljubitelji devete umetnosti moći da na licu mesta prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa, kao i da posete sajam stripova domaćih izdavača.

Tri generacije srpskih strip autora vezane su za 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum.

Autori u Srbiji su stvarali i tokom prvog perioda, poslednjeg “zlatnog doba” stripa na ovim prostorima, ali i tokom 90-ih, kada su i dalje objavljivali, makar u alternativnim, “uradi sam” publikacijama, da bi se posle 2000. godine ponovo stvorile mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača.

Srpska strip scena je, kako je naveo Francuski institut, sve to vreme dokazivala svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.

Simboličan naslov izložbe “Nastavlja se...” asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije na izložbama: “Jugoslovenski strip 1866-1986” održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i “1h59”, realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu.

Takođe, izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji domaćih autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i Udruženje stripskih umetnika Srbije (USUS) i drugih organizacija i institucija kulture.

Cilj izložbe je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom devete umetnosti.

(SEEcult.org)


 

Nastavlja se… Tri generacije savremenog srpskog stripa

mart 13th, 20137:00 pm

Izložba „Nastavlja se… Tri generacije savremenog srpskog stripa“ u organizaciji Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS) otvorena je u Francuskom institutu u Beogradu 26. februara i trajaće do 13. aprila 2013. godine. Na njoj je kroz originalne strip-table i dvojezični katalog predstavljeno preko 200 strip-crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip-sceni u Srbiji, ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip-tržištu, počev od 80-ih godina 20. veka, pa do današnjeg dana.

Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji obuhvata: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan Dan otvorenih vrata (21. marta), kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip-crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Mebijusa.

Tri generacije navedene u podnaslovu izložbe odnose se na 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum, odnosno autore koji su u tim periodima aktivni i koji ostavljaju trag na stripskoj sceni Srbije, ali i drugih zemalja.

Ova izložba je u svojim uređivačkim odborima i savetima okupila najeminentnije istoričare i teoretičare strip-umetnosti u našoj zemlji, što je garant kvaliteta selekcije koju smo napravili. A u tom odabiru su se našli, pre svega, naši istaknuti strip-umetnici koji rade za strane izdavače i ostvaruju velike uspehe širom sveta, a najviše na najvećim strip-tržištima kao što su francusko, američko, italijansko i špansko, iako većina njih živi u Srbiji.

Ipak, želeli smo da pokažemo i snagu u brojevima, pa su se tako na zidovima galerije Francuskog instituta u Beogradu našli mnogi autori koji su svojim radom i te kako zaslužili da budu ovde zastupljeni, jer se stripom dugo i ozbiljno bave – i profesionalno i iz ljubavi, a poseban segment izložbe je posvećen mladim autorima iz cele Srbije, koji su naša budućnost u ovoj umetnosti.

Simboličan naslov ove izložbe „Nastavlja se…“ asocira na ranije značajne međunarodne promocije stripskih autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama: „Jugoslovenski strip 1866–1986“, održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine, i „1h59“, održanoj 2000. na najvećem svetskom strip-festivalu u Angulemu, u Francuskoj, a neposredno potom i u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu.

I pored opštih mesta, kao što su žal za vremenima kada su klinci sricali prva slova nad stripovima, iznova se pokazuje kako strip ovde i te kako ima publiku. On je zastupljen kako na kioscima, tako i u knjižarama i bibliotekama; u novinama, ali i kapitalnim izdanjima; u potrošnim marketinškim porukama, ali i u prestižnim galerijama. Svaki od pojavnih oblika stripa je za nas vredan i zanimljiv i pokazuje koliko je ova forma umetničkog izražavanja neprevaziđena i to je dokazano i ovom izložbom.

Vođenja kroz izložbu biće organizovana svakog utorka od 18 do 19 časova. Publiku će voditi istoričari umetnosti Bojana Spasić i Predrag Ivanović.

Više informacija na zvaničnom sajtu USUS: http://www.usus.org.rs i sajtu Francuskog instituta u Beogradu http://www.institutfrancais.rs/srp/02f.html.


Izložba srpskog stripa u Francuskom institutu - 26.02-13.04.2013.

UMETNOST > STRIP  22.02.2013.

Izložba stripa i novi prostor u Francuskom institutu
Otvaranje: utorak 26. februar 2013 – 19 sati
Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd
 
NASTAVLJA SE …
Izloženi radovi tri generacije savremenih srpskih strip autora svedoče o jakim vezama između francusko-belgijskog i srpskog stripa. U isto vreme, otvaranje novog prostora u medijateci posvećenom stripu, novitetima i informacijama o Francuskoj. Ulaz slobodan.
 
Veze između srpskih strip autora i Francuske duga su priča. Još 1986. godine, izložba u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu prikazala je srpske stvaraoce koji su prokrčili svoj put ka devetoj umetnosti u Francuskoj… Od tada su tri generacije radile ili još rade sa francuskim izdavačima: originalne table srpskih umetnika iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih godina biće predstavljene u Francuskom institutu u okviru ove retrospektivne izložbe ostvarene u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije (USUS). Autor izložbe je Pavle Zelić. Prateći katalog izložbe poslužiće kao referenca za buduće generacije.
Od tog dana Francuski institut proširuje takođe svoju medijateku i nudi posetiocima u centru grada jedan prijatan prostor u prizemlju u kojem će moći da sednu, prelistaju novine, časopise i stripove, dobiju savete šta da čitaju, gde da potraže informacije o usavršavanju, gde će imati na raspolaganju wi-fi… jednom rečju, gde će biti korak bliže Francuskoj, njenoj kulturi, njenim novostima.
Vođenja kroz izložbu biće organizovana svakog utorka od 18 do 19 sati.
 
Tokom izložbe „Nastavlja se...“, Francuski institut organizuje brojne aktivnosti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog Moebijusa. Više o programu aktivnosti koje prate izložbu na www.institutfrancais.rs
 
Meseci februar i i mart biće posebno posvećeni stripu ali i mnogo duže, jer će veliki srpski strip izdavači Marketprint, Systemcomics, Dagda, Beliput, Makondo, pokloniti za novi prostor Instituta primerke svojih izdanja prevedenih sa francuskog. Svi, bez obzira na godine i znanje francuskog, pozvani su u Francuski institut da uživaju u stripu!
 
Izložba je otvorena do 13. aprila 2013.
Radno vreme: od utorka do petka od 13 do 19h, subotom od 10 do 15h.
 

Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa

Sinoć je u Francuskom institutu u Beogradu otvorena izložba pod nazivom "Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa", a trajaće sve do 13. aprila.

Veze između srpskih strip autora i Francuske duga su priča. Već 1986. godine, izložba u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu prikazala je srpske stvaraoce koji su bili prokrčili svoj put ka devetoj umetnosti u Francuskoj… Od tada su tri generacije radile ili još rade sa francuskim izdavačima: originalne table srpskih umetnika iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih godina predstavljene su u Francuskom institutu u okviru ove retrospektivne izložbe. Vođenja kroz izložbu biće organizovana svakog utorka od 18 do 19 sati. Publiku će voditi istoričari umetnosti Bojana Spasić i Predrag Ivanović.


Tokom ove izložbe, Francuski institut organizuje brojne aktivnosti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog Moebiusa. (Preuzeto sa sajta Francuskog instituta.)

Svet stripa prenosi vam delić prijatne atmosfere...

 


 

Наставља се...

„Наставља се... Три генерације савременог српског стрипа“ ће се одржати у Француском институту у Београду од 26. фебруара до 13. априла 2013. године. На њој ће кроз оригиналне стрип табле и двојезични каталог бити представљено скоро 200 стрип цртача и сценариста из Србије који су активни, стварају и позиционирају се на стрип сцени у Србији али и свету, са фокусом пре свега на француском стрип тржишту почев од 1980-их па до данашњег дана.

Осмишљен је и атрактиван пратећи програм изложбе, који ће обухватити: сусрете на тему веза француско-белгијског и српског стрипа (28. фебруара) и француско-белгијског стрипа у Србији (19. марта) и, најзад, један дан отворених врата (3. марта) када ће љубитељи девете уметности моћи на лицу места у Француском институту да прате стварање стрип цртежа у част недавно преминулог чувеног француског аутора Моебијуса (http://www.institutfrancais.rs/srp/02f.html).

Три генерације, наведене у поднаслову изложбе, везане су за 80-те и 90-те године 20. века и нови миленијум. Аутори из првог периода, стварали су током последњег „златног доба“ стрипа на овим просторима, у средини која је неговала и волела стрип, а велики тиражи домаћих публикација али и прилика да раде лиценцна издања у земљи и иностранству су били правило а не изузетак. Преломни догађаји на простору Југославије су ограничили и стрип током 90-их, мада су стрип ствараоци успевали да и тада оставе свој печат, макар и у алтернативним „уради сам“ публикацијама. После 2000. године, поново се стварају могућности за рад код страних, углавном француских издавача, а и сама српска стрип сцена, доказује још једном своју виталност и релевантност у светским оквирима и доживљава раст броја аутора, издања и дела који не престаје до данас.

Симболичан наслов „Наставља се...“ асоцира на раније значајне међународне промоције аутора из Србије. Заједно са другим ауторима са простора бивше Југославије, они су били заступљени на изложбама: „Југословенски стрип 1866-1986“ одржаној у Југословенском културном центру у Паризу 1986. године и „1х59“, реализованој 2000. године на највећем светском стрип фестивалу Ангулем у Француској (и непосредно потом у Културном центру у Паризу). Такође, ова изложба се надовезује на новије иницијативе у промоцији наших аутора кроз активности Француског института у Србији и „Удружење стрипских уметника Србије“ и других организација и институција културе.

Коначно, циљ изложбе је даље признавање стрипа као пуноправне уметности у Србији како би потврдио исти статус који већ деценијама има у Француској и другим земљама са традицијом ове, девете уметности.

Удружење стрипских уметника Србије, у Београду, 14.2.2013.


IZLOŽBA "NASTAVLJA SE..."

„Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ će se održati u Francuskom institutu u Beogradu od 26. februara do 13. aprila 2013. godine . Na njoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog biti predstavljeno skoro 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 1980-ih pa do današnjeg dana. Opširnije na našem forumu!!!


 

Večeras se otvara strip izložba "Nastavlja se..."

Više od dve stotine strip crtača i scenarista koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu - sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 80-ih do danas - učestvuju na izložbi "Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa" koja se otvara u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihailova 31) u utorak 26. februara od 19 sati. Izložba traje do 13. aprila.

Veze između srpskih strip autora i Francuske duga su priča. Već 1986. godine, izložba u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu prikazala je srpske stvaraoce koji su bili prokrčili svoj put ka devetom umetnosti u Francuskoj… Od tada su tri generacije radile ili još rade sa francuskim izdavačima: originalne table srpskih umetnika iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih godina predstavljene su u Francuskom institutu u okviru ove retrospektivne izložbe. Vođenja kroz izložbu biće organizovana svakog utorka od 18 do 19 sati. Publiku će voditi istoričari umetnosti Bojana Spasić i Predrag Ivanović.

Tokom ove izložbe, Francuski institut organizuje brojne aktivnosti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog Moebijusa. Više o programu aktivnosti koje prate izložbu na www.institutfrancais.rs.

 

 

 

Renesansa stripa u Srbiji

U Francuskom institutu u Beogradu večeras će biti otvorena izložba "Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa" koja će kroz originalne strip table i dvojezični katalog predstaviti radove domaćih autora u poslednje tri decenije.

Sve do 13. aprila zainteresovani posetioci imaće prilike da se u prostorijama Francuskog instituta upoznaju sa radovima tri generacije domaćih strip crtača i scenarista. Izložba obuhvata dela generacije iz Zlatnog doba, s početka i sredine osamdesetih, kada je strip scena u čitavoj bivšoj Jugoslaviji bila veoma razvijena i imala brojnu publiku, preko turobnih devedesetih, kada je mali broj fanzina i časopisa skoro u tajnosti objavljivao radove nove generacije. Prikazivanjem dela treće generacije, koja je svoj uzlet doživela pre desetak godina i koja označava početak preporoda srpske strip scene, biće zaokružena izložbena celina u Institutu.

"Iako se domaća strip scena održavala i u najtežim trenucima, može se reći da ona sada doživljava obnovu zahvaljujući pre svega mladim izdavačkim kućama koje su spremen da zainteresovanoj publici predstave radove novih talentovanih generacija. Ova izložba predstavlja presek delovanja domaćih autora u poslednje tri decenije, među kojima su mnogi od njih postali poznati i van granica naše zemlje, na najznačajnijim tržištima u Americi i Francuskoj", istakao je Vladimir Vesović ispred "Udruženja stripskih umetnika Srbije", koje je organizovalo izložbu. Tokom njenog trajanja biće upriličeni i susreti sa domaćim i autorima iz Francuske i Belgije, kao i javni čas crtanja u čast nedavno preminulog Žan Žiroa (Mebijusa), jednog od najpoznatijih autora današnjice.


Izložba savremenog stripa u Francuskom institutu

Izložba savremenog stripa pod imenom Nastavlja se... Tri generacije srpskog stripa biće otvorena u Francuskom institutu u Beogradu 26. februara (19:00)

Izložba će trajati sve do 13. aprila. Na njoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog biti predstavljeno više od 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni. Prateći program izložbe obuhvatiće susrete na temu belgijsko-francuskog stripa u Srbiji (19. mart) i jedan dan otvorenih vrata (21. mart) kada će posetioci moći na licu mesta da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Mebijusa.

Cilj izložbe u Francuskom institutu je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji, kako bi potvrdio status koji već decenijama ima i u drugim zemljama kao deveta umetnost.


 

Izložba srpskog stripa u Francuskom institutu od 26.02. do 13.04.2013.

Izloženi radovi tri generacije savremenih srpskih strip autora svedoče o jakim vezama između francusko-belgijskog i srpskog stripa. U isto vreme, otvaranje novog prostora u medijateci posvećenom stripu, novitetima i informacijama o Francuskoj. Ulaz slobodan.

Veze između srpskih strip autora i Francuske duga su priča. Još 1986. godine, izložba u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu prikazala je srpske stvaraoce koji su prokrčili svoj put ka devetoj umetnosti u Francuskoj… Od tada su tri generacije radile ili još rade sa francuskim izdavačima: originalne table srpskih umetnika iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih godina biće predstavljene u Francuskom institutu u okviru ove retrospektivne izložbe ostvarene u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije (USUS). Autor izložbe je Pavle Zelić. Prateći katalog izložbe poslužiće kao referenca za buduće generacije.

Od tog dana Francuski institut proširuje takođe svoju medijateku i nudi posetiocima u centru grada jedan prijatan prostor u prizemlju u kojem će moći da sednu, prelistaju novine, časopise i stripove, dobiju savete šta da čitaju, gde da potraže informacije o usavršavanju, gde će imati na raspolaganju wi-fi… jednom rečju, gde će biti korak bliže Francuskoj, njenoj kulturi, njenim novostima.

Vođenja kroz izložbu biće organizovana svakog utorka od 18 do 19 sati.

Tokom izložbe „Nastavlja se...“, Francuski institut organizuje brojne aktivnosti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog Moebijusa. Više o programu aktivnosti koje prate izložbu na www.institutfrancais.rs

Meseci februar i i mart biće posebno posvećeni stripu ali i mnogo duže, jer će veliki srpski strip izdavači Marketprint, Systemcomics, Dagda, Beliput, Makondo, pokloniti za novi prostor Instituta primerke svojih izdanja prevedenih sa francuskog. Svi, bez obzira na godine i znanje francuskog, pozvani su u Francuski institut da uživaju u stripu!
 
Izložba je otvorena do 13. aprila 2013.
Radno vreme: od utorka do petka od 13 do 19h, subotom od 10 do 15h.

Strip u Francuskom institutu

Otvaranje u utorak 26. februara, od 19h, Francuski institut

23.02.2013.,

Izloženi radovi tri generacije savremenih srpskih strip autora u Francuskom institutu svedoče o jakim vezama između francusko-belgijskog i srpskog stripa. Izložba Nastavlja se biće otvorena 26. februara od 19h. U isto vreme, biće upriličeno i otvaranje novog prostora u medijateci posvećenom stripu, novitetima i informacijama o Francuskoj. Ulaz je slobodan.

Veze između srpskih strip autora i Francuske duga su priča. Još 1986. godine, izložba u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu prikazala je srpske stvaraoce koji su prokrčili svoj put ka devetoj umetnosti u Francuskoj... Od tada su tri generacije radile ili još rade sa francuskim izdavačima: originalne table srpskih umetnika iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih godina biće predstavljene u Francuskom institutu u okviru ove retrospektivne izložbe ostvarene u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije (USUS). Autor izložbe je Pavle Zelić. Prateći katalog izložbe poslužiće kao referenca za buduće generacije.

Od tog dana Francuski institut proširuje takođe svoju medijateku i nudi posetiocima u centru grada jedan prijatan prostor u prizemlju u kojem će moći da sednu, prelistaju novine, časopise i stripove, dobiju savete šta da čitaju, gde da potraže informacije o usavršavanju, gde će imati na raspolaganju wi-fi... jednom rečju, gde će biti korak bliže Francuskoj, njenoj kulturi, njenim novostima.

Vođenja kroz izložbu biće organizovana svakog utorka od 18 do 19 sati. Izložba je otvorena do 13. aprila 2013.

Tokom izložbe „Nastavlja se...", Francuski institut organizuje brojne aktivnosti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog Moebijusa. Više o programu aktivnosti koje prate izložbu na http://www.institutfrancais.rs/.

Meseci februar i i mart biće posebno posvećeni stripu ali i mnogo duže, jer će veliki srpski strip izdavači Marketprint, Systemcomics, Dagda, Beliput, Makondo, pokloniti za novi prostor Instituta primerke svojih izdanja prevedenih sa francuskog.

"Svi, bez obzira na godine i znanje francuskog, pozvani su u Francuski institut da uživaju u stripu!"


 

Tri generacije savremenog srpskog stripa

Izložba „Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ će se održati u Francuskom institutu u Beogradu od 26. februara do 13. aprila 2013. godine. Na njoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog biti predstavljeno skoro 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 1980-ih pa do današnjeg dana. 
 
Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji će obuhvatiti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa (http://www.institutfrancais.rs/srp/02f.html).
 
Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum. Autori iz prvog perioda, stvarali su tokom poslednjeg „zlatnog doba“ stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija ali i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu su bili pravilo a ne izuzetak. Prelomni događaji na prostoru Jugoslavije su ograničili i strip tokom 90-ih, mada su strip stvaraoci uspevali da i tada ostave svoj pečat, makar i u alternativnim „uradi sam“ publikacijama. Posle 2000. godine, ponovo se stvaraju mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača, a i sama srpska strip scena, dokazuje još jednom svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.
 
Simboličan naslov „Nastavlja se...“ asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama: „Jugoslovenski strip 1866-1986“ održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i „1h59“, realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu). Takođe, ova izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i „Udruženje stripskih umetnika Srbije“ i drugih organizacija i institucija kulture.
 
Konačno, cilj izložbe je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom ove, devete umetnosti.
 

GENERACIJE SRPSKOG STRIPA

Izložba „Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ otvorena je u Francuskom institutu u Beogradu. Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum, i obuhvataju preko 200 strip crtača i scenarista iz Srbije.

Kroz originalne strip table i dvojezični katalog biće predstavljeno preko 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 1980-ih pa do današnjeg dana.

Autori iz prvog perioda predstavljanja stvarali su tokom poslednjeg „zlatnog doba" stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija ali i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu su bili pravilo a ne izuzetak.

Prelomni događaji na prostoru Jugoslavije su ograničili i strip tokom 90-ih, mada su strip stvaraoci uspevali da i tada ostave svoj pečat, makar i u alternativnim „uradi sam" publikacijama. Posle 2000. godine, ponovo se stvaraju mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača, a i sama srpska strip scena, dokazuje još jednom svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.

Simboličan naslov „Nastavlja se..." asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama: „Jugoslovenski strip 1866-1986" održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i „1h59", realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj, i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu. Takođe, ova izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i „Udruženje stripskih umetnika Srbije" i drugih organizacija i institucija kulture.

Cilj ove izložbe, čiji je autor Pavle Zelić, je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom ove, devete umetnosti.

Program izložbe obuhvata i susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog Moebijusa.

Izložba će trajati do 13. aprila 2013. godine.


 

 

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.