БРАНА НИКОЛИЋ, изложба стрипа и илустрације

ЧЕТВРТАК, 21. ЈУН У 19.00 (изложба траје до 06. јула)

brana nikolic skc 01 web
Изложба оригиналних радова једног од најзначајнијих српских стрип уметника.
Аутор изложбе: Милоје Митровић

Брана Николић је рођен 1936. године у Аранђеловцу. Родио се као једанаесто дете мајке Радојке и оца Јаћима. Основну школу завршио је у родном граду, а после ондашњег шестог разреда уписао се на Ликовну академију, као изузетно талентован цртач и најмлађи студент Београдског универзитета.

Прво озбиљније остварење Бране Николића био је стрип "Фудбалко", објављен 1963. године у "Дечјим новинама" и ваљевском "Полету". Касније се сарадња са горњомилановачким гигантом из године у годину продужавала, и, наравно, ницали су нови јунаци, нове епизоде. Прво је дечја, ђачка срца освојио "Мија Силеџија", па је на површину избио "Бенџо Коста". Ту су и "Мате Карате", "Пастир Хотка", "Џунгла Ђоле", "Тарзико" и други. Био је уредник "Екс Алманаха", "Еуреке" као и "Каравана". Поред стрипа, бавио се и писањем вестерна и романа о нинџама, под разноврсним псеудонимима.

Професионално је радио као новинар и карикатуриста у листу "Напред", у Валјеву, све до пензионисања. У Валјеву је покренуо и уређивао и чувени стрип лист "Пингвин". И данас црта стрипове, сликовнице, ради илустрације и карикатуре.

Тинејџерске дане проводио је у кутовима парка Буковичке бање - Рисовачко гробље! Управо та атмосфера послужили су касније Брани да створи чувеног Мију Силеџију и Рисовачу као сцену погодну за свакојаке доживљаје. У том окружењу појављује се Мија Силеџија, мудар, храбар и вешт дечкић кога би аутор маштовито и спретно, у стиховима, обликовао и водио у узбудљиве и симпатичне доживљаје. Надимак "силеџија" више је пристајало као рима уз име Мија.

Преко 40 година Брана је био сарадник Дечјих новина. Листајући од малена „Политикин забавник" са ненадмашним Дизнијевим стриповима, Брана је несвесно узимао линију и одразе цртаних јунака па се то, само узгред, огледало у његовим раним хумористичким стриповима. Уз једно такво присуство дизнијевштине, Брана је цртао стрипове, сликовнице, бојанке, па су се изнедрили, али у својственој форми "Мија Силеџија", "Црни кечеви на Букулји," Отмица центарфора" и многи други.

Брана се опробао и у писању романа, нарочито вестерна. За "Форум" из Новог Сада одрадио је преко двадесет наслова о Доку Холидеју, под псеудонимом Франк Ларами. Радио је и неке вестерне под именима Реј Колонс, Брандон Ник, Валсин Арб. Додајмо и неколико нинџа- романа под псеудонимом Дерек Финеган.

Осамдесетих година "ушао" је у бизнис са немачким издавачем Џом Вајном, на пројекту "Плаве очи супер звезда", у сарадњи са Славишом Ћировићем. Урадили су око осам епизода уз гомилу скица.

На крају, Брана тврди да је стрип најлепше човеково детињство. Године долазе, али љубав према стрипу траје.

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.