USUS - Udruženje stripskih umetnika Srbije

Удружење стрипских уметника Србије (УСУС) у данашњем облику препознато је као потреба у новембру 2008, када је овдашњи колегијални круг одлучио да напор у оснивање организације не уложи у окупљање затвореног градског круга људи који се друже између себе, већ у организацију која окупља стрипаре читаве наше културе, где год да су.

Међутим, потреба да се направи некомерцијално стрипско устројавање препозната је одавно. Прво организовање, чији значај осећамо до данас, десило се 1978, са оснивањем „Београдског круга 2“. Након тога је следило оснивање Удружење аутора стрипа СР Србије 1986, чију намеру и циљеве данас васкрсавамо са истим ентузијазмом, али и новим искуствима и климом друштвеног прихватања стрипа на свим плановима.

Следећи важни датуми су оснивање Школе стрипа „Ђорђе Лобачев“ 1992, али и паралелно деловање сличних школа у Лесковцу, Новом Саду, Ваљеву и другим градовима. Лесковачка школа стрипа основана 1995. прерасла је у Балканску смотру младих аутора. Поред манифестација у Лесковцу, Зајечару, Ваљеву, Новом Саду, Панчеву, Нишу и другим градовима, и у Београду је 2003. основан Међународни Београдски салон стрипа, сада један од највећих стрипских манифестација у Југоисточној Европи.

Током 2009. вршене су правно-организационе припреме, да би након скупштине у Павиљону „Цвијета Зузорић“ у Београду, 12. јуна 2010, УСУС био регистрован и код државних органа. Уз драгоцену подршку Удружења ликовних уметника Србије, „Цвијета Зузорић“ је симболично одабрана као место обнове, јер су ову установу основали и подигли сами уметници између два светска рата.

Овогодишњом изборном скупштином оформљена су и редовна тела УСУС-а: Управни одбор, Уметнички савет, Надзорни одбор, Суд части као и три основне секције – Ликовна, Сценаристичка и Публицистичко-истраживачка

Процењује се да у Србији има око 300 људи који су се стрипом бавили на професионалним основама. Свој радни век или знатнији део каријере радили су као цртачи, сценаристи, новинари, критичари, истраживачи, сторибордисти, колористи, уписивачи слова, педагози, уредници, активисти, итд.

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.