„ДАН ШЕРЛОКА ХОЛМСА: ОД ДОЈЛА ДО ЛАЦИЈА“: ТРОСТРУКИ ПРОГРАМ ПРЕДСТАВЉАЊА ШЕРЛОКИЈАДА У КЊИЖЕВНОСТИ И СТРИПОВИМА

Трибина и дружење „Дан Шерлока Холмса: од Дојла до Лација“, Дом омладине Београда 19 април, хол, 17:15-18:45 (програм Центра за уметност стрипа)

serlok holms 1 romani makart-4


Један књижевни лик је за Човечанство учинио више него већина људи који су стварно постојали — кажу стручњаци. Шерлока Холмса је 1901. читала цела српска полиција у „Полицијском гласнику“, а и данас многе духовне потребе испуњавамо бесомучно гледајући шерлокијаде и серије попут „Доктора Хауса“ или форензичких приповести. Кроз Холмса видимо менталну еволуцију човека од 19. до 21. века. Зато саветујемо повратак на изворе, ново разумевање сложеног, узбудљивог и мудрог света који нам је оставио Артур Конан Дојл.

Први повод за дан великог детектива у Београду је едиција „Шерлок Холмс: Сабрани романи и приче“ Конана Дојла, у издању београдских кућа „Бели пут“ и „Макондо“. У три тома заокружен је такозвани Канон, који обухвата оригинални Дојлов опус од четири романа и 56 прича, уз свих 356 изворних илустрација Сиднија Пеџета, али и три ексклузивна есеја — Васе Павковића, Зорана Стефановића и Давида Албахарија.

Други повод је француска серија стрипова „Четворка из улице Бејкер“, надахнута Конаном Дојлом и Чарлсом Дикенсом, чији су аутори тројац Етјен–Дјан–Легран. Сажетак: Били, Чарли и Том Блек су нераздвојни јер је тешко опстати сам у источном Лондону, пуном лажних просјака, насилника и пропалица. Срећом, имају помоћ Шерлока Холмса, за кога повремено раде као улични обавештајци. Српски превод објављује кућа „Весели четвртак“.

Sherlock Holmes 1 0034 copy

Трећи повод је допринос који уметници из Србије и региона дају светској шерлокијани већ пун век. Врхунац тога су стрипови које за француско тржиште у 21. столећу црта један од најбољих цртача реалистичке стилизације у Европи, Владимир Крстић — Лаци. У извођењу овог Нишлије, а по сценарију Силвана Кордуријеа, добијене су езотеријске и мистичке приче о Шерлоку Холмсу и лондонским вампирима, те о детективу и Лавкрафтовом Некрономикону, које данас чита публика многих земаља. Као специјални гост, Лаци ће се са београдском публиком дружити на Холмсов дан, откривајући нам многе тајне о највећем детективу свих времена, али и о себи и светској индустрији забаве.

У програму учествују: ликовни уметник Владимир Крстић - Лаци, уредник-преводилац Кристијан Релић („Макондо“), уредник Душан Младеновић („Весели четвртак“) и писац Зоран Стефановић као модератор. •

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.