Отварање изложбе стрипа “До пакла и назад”у галерији Дома културе Котлујевац, Зајечар.

06 do pakla i nazad zajecar 01Отварање изложбе и промоција стрипа “До пакла и назад – епопеја српске војске у Првом светском рату” одржаће се 15. 11 2018. у галерији Дома културе Котлујевац у 13 часова.

У питању је омаж започетом и никад завршеном стрип пројекту Николе Митровића Кокана (1933-1997) посвећеном епопеји српке војске у Првом светском рату (“До пакла и назад”). Албум кроз низ кратких прича које прате исту групу ликова покрива Велики рат од његових пролога до епилог, наводи се у саопштењу Центра за културу Зајечар.

Како се наводи у саопштењу, тако су причама покривени Сарајевски атентат, Улазак Аустроугарске војске у Србију, битке на Церу. Такође, битке на Мачковом Камену и Колубари, одбрана Београда, повлачење преко Проклетија, Плава гробница на Крфу, пробој Солунског фронта и повратак у Србију.

На промоцији и отварању изложбе ће говорити Марко Стојановић сценариста и приређивач стрипа, Јелица Илић историчар, Драгана Стојковић Рајачки стрип аутор, Владимир Ђуричић директор и Милош Петковић уредник.

Стрип “До пакла и назад” објављен је у издању Центра за културу града Зајеча и Удружења љубитеља стрипа и писане речи “Никола Митровић Кокан”.

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.