Ин мемориам: Радивој Раде Богичевић (1940-2019)

radivoj-bogicevic-bwУ недељу, 4. августа 2019. у Београду, након кратке болести изненадно је преминуо Радивој Раде Богичевић, српски стрипар, аниматор, илустратор, сликар и писац.

Рођен је 16. маја 1940. у насељу Сремске Лазе, данас у општини Стари Јанковци у Републици Хрватској.

Најпознатија дела су му стрипски серијали „Блажо и Јелица“ по сценарију Добрице Ерића, „Неустрашиви“, по сценарију Марије Ницић, и серијал по сопственом сценарију о старим Словенима, „Акант“, који је био стрипски хит СФРЈ у другој половини 1960-их. Такође је радио "Капетана Џона Пиплфокса" по тексту Душана Радовића. Највећи део каријере провео је као високо цењени аниматор и илустратор.

За своју књигу У трку за јеленом (2003) добио је награду Политикиног Забавника за најбољу књигу за децу и омладину.

Од 2010. активно је учествовао у раду обновљеног Удружења стрипских уметника Србије, а од 2017. и у припреми својих сабраних стрипова и прозе.

Сахрана драгог Радета, творца бесмртног Аканта, одржаће се у среду 7. августа, у 13 часова, на православном гробљу у Сурчину.

Сећања Срећка Јовановића на Радивоја Богичевића (2007)

 http://www.usus.org.rs/clanovi-usus/хол-славе/23-хол-славе/691-radivoj-bogicevic-pod-slobodnim-suncem

 

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.