Извештај са 11. Крагујевац Комикона

Крагујевац представио нову генерацију српских стрип-аутора

Kragujevac-2021-001

Још се не стишавају реакције у вези Међународне стрип – конференције "Крагујевац, године једанаесте" која је организацији Света стрипа и под покровитељством Скупштине града Крагујевца одржана 3-5. септембра у Дому омладине и галерији Ђуре Јакшића.

Фокус овогодишње конференције је био на младим и перспективним ауторима из Србије и практично представљена нова генерација стрип-аутора која ће наредних деценија чинити магистралу српске продукције, а посетиоци су могли да уживају у уобичајеним садржајима – тематским трибинама и панел дискусијама, цртачким радионицама, изложбом плаката који су гости аутори нацртали за овај фестивал; берзу стрипа, као и поделу бесплатних стрипова најмлађима (традиционални светски Дан бесплатних стрипова — Free Comic Book Day).

Премијерно је одржано и такмичење за најбољи костим на фестивалу а жири су чинили писац, сценариста и уредник издања Лагуне Зоран Пеневски, наш прослављени кошаркаш Игор Ракочевић, стрип-критичар из Загреба Даниел Кузмић и писац и стрип-сценариста Жељко Обреновић.

Овогодишња конференција је одржана под геслом "Крагујевац, град стрипа" а са главном темом "Нови српски стрип".

Аутор плаката манифестације је Милан Јовановић из Крагујевца, награђивани стрипски аутор, графички дизајнер и предавач у Школи девете уметности Свет стрипа. Јовановић се овим радом представља као аутор јединственог опуса од чак осам плаката (урадио је све официјелне плакате за Међународну стрип-конференцију од 2014. године када је промовисан и додатни назив манифестације, на енглеском језику "Kragujevac Comic Con").

Гости манифестације су били: Зоран Стефановић, Зоран Пеневски, Данијел Кузмић, Жељко Обреновић, Марко Шерер, Горан Фуруновић, Немања Радовановић, Милосав Остојић, Новица Миливојевић,  Драгана Купрешанин, Јелена Вучић, Ивица Варјачић, Филип Станковић, Марија Лакићевић, Ивица Сретеновић, Сара и Ана Живковић, Стефан Крунић, Иван Матић, Ђорђе Грбовић, Мина Николић, Јелена Павловић и Милан Мишић.

Улаз на све догађаје је био бесплатан.

Богата издавачка палета Србије

Крагујевачка публика је могла да се упозна и са многим новим књигама, које до сада скоро да нису ни промовисане током пандемије, а многе од њих су капиталне.

На фестивалу су, уз подршку Центра за уметност стрипа при Удружењу стрипских уметника Србије, представљена пре свега издања: Сабрана дела Ђорђа Лобачева; монографија „Лобачев: Чардак и на небу и на земљи" Здравка Зупана; монографија „Антитело" Зоран Јањетова; интеграл „Велики Блек" Бранка Плавшића и С. Обрадовића; интеграл „Лијанко" Радича Мијатовића и Вукојева; интеграл „Шрафко" Душана Вукојева; интеграл „Нинџа" Миодрага и Предрага Ивановића и Светозара Обрадовића; „Горски вијенац" Петра Другог Петровића Његоша и Гезе Шетета; илустрована књига „Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара" историчара Милана Бојића и уметника Владимира Крстића Лација; руска издања „Руски стрип Краљевине Југославије" и каталози изложби о нашем класичном стрипу у Москви, Лобачеву и Сергеју Соловјеву проф. Ирине Антанасијевић; албум „Наша бајка" Срђана Николића Пеке и Гилета Бранковића; филозофска књига „Мит о машини" Слободана Шкеровића са илустрацијама Бојана Милојевића Астеријана; албуми „Специјална смеса" и „Невидљиви талас" Драгане Купрешанин; већ запажени илустровани роман „Пратња" младе Јелене Вучић и друга занимљива издања.

Ово је први пут и да је представљен целокупни стрипски опус сценариста и књижевника Зорана Пеневског и Жељка Обреновића, укључујући и њихове радове који су објављени у иностранству. Од Пеневског то су „Des rivières sur les ponts" урађен са Гораном Јосићем и „L'Anatomie du ciel" са Ивицом Стевановићем у Француској, а од Обреновића то је омнибус „Cardboard City" са Жељком Виторовићем, Немањом Радовановићем, Гашпером Русом, Мимијем Слипчевићем, Филипом Станковићем и Дејаном Седланом у Енглеској.

Најављена су за јесен и дивот издања најпопуларнијих класичних српских и југословенских стрипова: „Бенџо Коста" Бране Николића и четврти том „Дикана" Лазе Средановића.

Слика будућег српског стрипа

Зоран Стефановић, управник Центра за уметност стрипа из Београда, историчар културе и сценариста, који је отворио и затворио фестивал изјавио је: „Од једанаест издања фестивала у Крагујевцу, овогодишње издање ће можда имати највећи дугорочни утицај, а мени лично је било и најважније. Нужда је основа стварања. Скоро без буџета и у немогућности да овог пута угосте светске звезде, организатори из удружења Свет стрипа проницљиво су увели као овогодишњи концепт 'Нови српски стрип' и организовано представили ток који не можете овако систематски видети на другим фестивалима, књигама или у медијима. Детаљно су се јавности представили професионалци најмлађе генерације српског стрипа, али и одабрани већ угледни и искусни ствараоци који заслужују да буду шире читани. Све у свему, ово је био један од значајнијих догађаја ове фестивалске сезоне, слика будућности нашег стрипа. Посебно је било угодно што су говорни и уметнички програми држани у Галерији куће Ђуре Јакшића, за коју смо ми, гости, оценили да је амбијент који спаја сензибилитет српске са светском културом."

Осим модератора Николе Тасковића и Зорана Стефановића, као додатак овогодишњем концепту, гост из Загреба Даниел Кузмић је представио и нови стрип у Хрватској, допуњујући информације о регионалним токовима.

Организатори најављују да ће овогодишњи мини фестивал „Азија, слика која ми говори" бити одржан у „Децембру, месецу стрипа" са партнерима из Београда.

Још информација:

https://www.svetstripa.org.rs/blog/kragujevac-comic-con/

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.