ДИОСАМАНТА И ПОГРЕБНИК, ШЕРЛОК И ТЕСЛА

Саопштење за медије Издавачке куће „Макондо“ / Београд, 19. мај 2016.

makondo maj 2016

Поред важних француских стрипова, „Макондо“ је објавио завршни том Шерлока Холмса, те започео едиција за децу о српским научницима.

Издавачка кућа „Макондо“ из Земуна, специјализована за ремек-дела светског стрипа и књижевности, објавила је важно дело епске фантастике „Страдање Диосаманте“ Алехандра Ходоровског и Жан-Клода Гала, и први том новог вестерн серијала „Погребник“ Гзавијеа Дорисона и Ралфа Мејера, у Европи оцењеног као „највећи вестерн након Блуберија“.
Напоредо са овим, у сарадњи са Центром за развојем науке и Српским легатом, „Макондо“ објављује едицију о српским научницима, чији су први томови посвећени Михаилу Петровићу Аласу и Николи Тесли, са текстовима Николе Веселиновића и илустрацијама Алексе Гајића и Давида Вартабедијана.

У партнерству са кућом „Бели пут“, завршено је и објављивање илустрованог бестселера: тротомних сабраних дела Конана Дојла о Шерлоку Холмсу, са поговорима Давида Албахарија, Васе Павковића и Зорана Стефановића, а наставља се са класичним стриповима „Мандрак“ и „Фантом“.

Мистицизам и тврди вестерн

У преводу са француског Горана Костровића стиже нам „Страдање Диосаманте“, вишеструко занимљив рад у историји девете уметности. Двојица уметника срећу се на врхунцу стваралаштва — један од најутицајнијих стрипских сценариста и један од великих мултимедијалних уметника уопште, Алехандро Ходоровски (р. 1929), и Жан-Клод Гал (1942-1994), цртач који је радио посвећено и дуготрајно, те стога за живота нацртао само четири стрипа, али таква која су га уписала у битне ствараоце епске фантастике француско-белгијског стрипа. Луксузно српско издање садржи интегрални први албум, као и све табле које је Гал пре своје преране смрти успео да нацрта за други албум, и галерију његових скица и нацрта.

„Погребник“ је серијал који је за само годину дана доживео невиђен успех у целој Европи. 150 000 продатих примерака првог и другог албума за мање од годину дана је велика реткост данас, а уз велики комерцијални успех „Погребник“ је доживео и велика признања од стране критике, и већ је овенчан са неколико најпрестижнијих европских стрипских награда. Серијал је на српском објављен у преводу Бранислава Глумца.

Кућа великих стрипова и романа

„Макондо“ је основан 2012. године са усмерењем да објављује велика дела светског стрипа — „Мали Немо у Земљи снова“, „Ленс“, „Лига изузетних џентлмена“, „Ранкс“, „Орлови Рима“, „Блексад“, „Дивљи мач Атлантиде“, радови Серђа Топија, Дина Батаље, Брајана Боланда, Матијаса Шултајса и Чарлса Буковског... — као и романе класичне литературе из пера Верна, Велса, Стивенсона, Хагарда, Дојла и других.
На међународним манифестацијама „Макондо“ је награђиван због издавачког програма, квалитетних превода, као и садржинске и техничке опреме издања.

КОНТАКТ:

  • Бојан Боснић
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. / 064 844 1551
  • www.makondo.rs

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.